Tohle kdyby Rusko udělalo... Ekonomka počítá hrozby pro USA i pro nás

03.02.2015 12:23

Evropa spekuluje, jaké problémy mohou přinést další odvetná opatření Ruska. Hovoří se o nejrůznějších oblastech, včetně kosmické spolupráce. ParlamentníListy.cz proto požádaly ekonomku Markétu Šichtařovou, aby se pokusila rozklíčovat jednotlivé možné kroky a důsledky z toho vyplývající…

Tohle kdyby Rusko udělalo... Ekonomka počítá hrozby pro USA i pro nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Co kdyby došlo ze strany Ruska k totálnímu přerušení dodávek ropy a plynu na Ukrajinu kdykoliv v průběhu roku vzhledem k vojenským operacím Ukrajiny na východě země, případně útoku na Krym?

Nevypadá to, že by to bylo extrémně pravděpodobné, ale šance tu je. Ale otázka zní: Kdyby Rusko chtělo přerušit dodávky, neudělalo by to už dávno? Ukrajina by to chvíli utáhla se zaťatými zuby, má nějaké zásoby a také lze otočit „směr“ toku v potrubí, ale samozřejmě za cenu ohromného propadu průmyslu. Ten ovšem už na Ukrajině stejně nastal. My si však musíme uvědomit, že to není jen tak, že my – míněno země na západ od Ruska – potřebujeme ruské energie. Také Rusko nutně potřebuje nás. Vždyť ruská ekonomika není daleko od bankrotu! To není moc ideální chvíle na zastavování dodávek.

A co třeba výrazné omezení, nebo dokonce přerušení civilních dálkových letů amerických a evropských společností nad územím Ruska?

To by dost prodražilo lety. Odnesli by to evropští cestující. Na druhou stranu ropa tak zlevnila, že letenky stejně mají ještě prostor k poklesu ceny. Jinými slovy tyto dva jevy by se kompenzovaly a zdražení by bylo únosné.

Dalším „strašákem“ může být zásadní omezení spolupráce v kosmické oblasti již bylo vyhlášeno "utlumení" stanice MIR…

To není moc relevantní hrozba. Je jen symbolická. Ale spotřebitelům by to jistě nijak neuškodilo…

Není podle vás těch humanitárních konvojů z Ruska na východ Ukrajiny nějak moc?

Pardon, ale to je otázka pro vojenského stratéga, ne pro ekonoma.

Jaká by to byla rána pro českou ekonomiku, kdyby Rusko zastavilo další dovozy od nás, například od středních pivovarů?

Přežili bychom to, i když by to ekonomika pocítila. Jenomže co ještě mohou Rusové bojkotovat? Už bojkotují značnou část relevantního zboží. Určitě bychom to nepocítili víc, než když začal být bojkotován dovoz třeba zeleniny a ovoce. Spotřebitelé by si toho všimli zejména v podobě poklesu cen, protože by na trhu náhle opět byl přetlak zboží.

Nehrozilo by nějaké zestátnění našich nebo evropských či amerických továren na území Ruské federace?

Ano, to hrozí. Zejména pokud by Rusko zbankrotovalo, mohlo by uvažovat tak, že už nemá co ztratit.

Vydrželo by Rusko totální odstřižení ruských bank od mezinárodního platebního systému něco v tom smyslu, jak to bylo s platebními kartami?

Ano, ale bylo by to pro Rusko drahé. Hypoteticky si může Rusko vytvořit něco jako svůj platební systém, ale velice by se to prodražilo ruským spotřebitelům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…