Tohle mě vyděsilo! Demagogie a buzerace! Na Primě se do sebe obuli Sobotka, Faltýnek a Kalousek

02.10.2016 12:00

V nedělní Partii FTV Prima se do sebe před krajskými a senátními volbami pustili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. U jednacího stolu to mezi nimi pořádně jiskřilo.

Tohle mě vyděsilo! Demagogie a buzerace! Na Primě se do sebe obuli Sobotka, Faltýnek a Kalousek
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

V úvodu se pánové věnovali otázkám krajského zdravotnictví. Faltýnek začal pěkně zostra, když si do svého koaličního partnera a premiéra rýpl, že ČSSD vládne v krajích posledních osm let a za tu dobu jsou krajské nemocnice stále více zadluženy. Pokud ANO v nadcházejících krajských volbách uspěje, posvítí si na to, jak efektivně nemocnice hospodaří. Obratem připomněl, že do zdravotnictví tečou rok co rok vyšší platby a je otázka, co se s nimi děje.

Předseda vlády Sobotka Faltýnkovu kritiku důrazně odmítl. Prioritou ČSSD bylo podle premiéra zabránit další privatizaci nemocnic, což se podařilo, a následně bylo třeba nemocnice stabilizovat, což se daří postupně. ČSSD navíc odmítá vyšší spoluúčast pacientů, protože už její současnou hladinu považují za vysokou.

Ke slovu se dostal i Miroslav Kalousek, který jedním dechem zkritizoval jak Faltýnka, tak Sobotku. „On byl osmnáct let významným sociálním demokratem, takže minimálně v Olomouckém kraji musí vědět, jak tam vypadá zdravotnictví,“ udeřil na Faltýnka, který se podle jeho názoru jen vymlouvá, když se po oněch 18 letech snaží tvrdit, že v křesle prvního místopředsedy ANO nemá na tuto situaci vliv.  

Stejně jasně se vymezil proti Sobotkovi. „Pane premiére, nezlobte se, ale tohle je demagogie,“ uhodil na předsedu vlády s tím, že dnes se drtivá část spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví odehrává v oblasti lékové politiky. Současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prý nepředvedla nic moc jiného, než že zrušila zavedené reformy exministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09. Koaliční partneři Sobotka a Faltýnek uznali, že se shodli na zrušení drtivé většiny regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Skončete tu buzeraci!

Došlo také na  elektronickou evidenci tržeb. Premiér Sobotka její zavedení důrazně hájil. S její pomocí chce vláda narovnat podnikatelské prostředí. Touto myšlenkou však zvedl ze židle Miroslava Kalouska. „To je k smíchu, to je karikatura. Tou nejlepší pomocí pro živnostníky a podnikatele je přestat je buzerovat. To, co tato vláda dělá, to je neuvěřitelná šikana!“ vypálil Kalousek. Narážel na fakt, že v zavádění EET sehraje roli i celá řada výjimek. Zatímco restauratérů se bude elektronická evidence týkat už od 1. prosince tohoto roku, stánkařů prodávajících jídlo a pití se zatím týkat nebude.

Sobotka se okamžitě důrazně ohradil. „Já odmítám teze o likvidaci živnostníků. To, že naše vláda nastartovala hospodářský růst, pomáhá živnostníkům. Druhá poznámka, pan Kalousek dobře ví, že se EET bude týkat i stánkařů. A poslední poznámka, tady nejde o nějaký český výmysl, my jsme se inspirovali na Slovensku i jinde, kde ta opatření fungují. My usilujeme o vyšší výběr daní,“ rozjel se premiér.

A Faltýnek si přisadil „Pan Kalousek neudělal jako ministr financí pro lepší výběr daní vůbec nic!“ zahřměl. Kalousek se však nenechal zahanbit a připomněl Faltýnkovi, že už v roce 2014 OECD chválila Českou republiku za dobrá opatření v ekonomice, a to byla opatření, která prosadil ještě on sám.

Rozdáváte lidem dárečky a pak nemáte peníze na podstatné věci

Nakonec se hosté věnovali také problematice dopravy. Faltýnek znovu začal tím, že předchozí pravicová vláda brutálně zanedbala investice do dopravní infrastruktury. Současné vládě tak nezbylo nic jiného, než rozkopat celou republiku a spravovat silnice na plné obrátky. Jen k tématu nedodal, že ministr dopravy Dan Ťok zastupující právě hnutí ANO už nechtěl dát krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy v příštím roce ani korunu.

Premiér Sobotka to však Faltýnkovi ihned připomněl. „Já jsem rád, že ANO změnilo názor. Mě vyděsil názor ministra Ťoka, že už krajům nedá ani korunu. Jsem tedy rád, že ANO změnilo názor. Já bych byl velmi rád, kdyby se i příští rok krajům daly tři miliardy korun, abychom mohli pokračovat v nastaveném dobrém trendu,“ vyjádřil přání.  

Kalousek si posléze do předsedy vlády rýpl, že sociální demokraté chtějí lidem rozdávat různé dárečky, jako je doprava zdarma, ale pak jaksi chybějí peníze na opravy silnic. Kdyby těchto dárečků nebylo, bylo by možné opravit větší množství komunikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…