Tohle není demokracie, jen její parodie, hřímal Okamura. Veleba vychválil Havla

14.11.2014 14:01

V sále bývalé Sněmovny lidu k výročí sametové revoluce se u řečnického pultu vystřídali také předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a senátor Veleba, předseda SPO. Prvně jmenovaný hřímal, že do skutečné demokracie máme velmi daleko a bez referenda se k ní nedostaneme. Veleba vychválil Václava Havla. Prohlásil, že bychom měli konečně naplnit jeho odkaz.

Tohle není demokracie, jen její parodie, hřímal Okamura. Veleba vychválil Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Současný režim má daleko do skutečné demokracie. Demokracie je obelhávaná, že v demokracii už žijeme, což je ten největší mýtus,“ rozohnil se u řečnického pultu Okamura. Demokracie je totiž vláda lidu s ne jen střídání několika politických klik. Je nutné systém změnit a přijmout zákon o obecném referendu bez omezení kvorem a s minimálním omezením témat, rozvíjel své tradiční téma Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Volal také po přímé volitelnosti a odvolatelnosti politiků a po prosazení spravedlnosti pro jednotlivce. „Možná žádný komunistický aparátčík by si nedovolil rozkrást to, co rozkradly porevoluční elity,“ podotkl Okamura.

A znovu se vrátil k referendu, když připomněl, že ve Skotsku bylo uznáno, ale na Ukrajině nikoliv. Myšlenka referenda ale žije.

K řečnickému pultu se postavil i senátor a předseda SPO Jan Veleba. Ten připomněl, že právě Václav Havel nás provedl rozbouřenými vodami přechodu k demokracii. Jeho slabostí prý bylo to, že to byl idealista. Dnes bychom si měli říci, jak navážeme na odkaz listopadu 1989. „Je v našem bytostném zájmu, abychom odkaz Václava Havla nejenom udrželi, ale konečně i naplnili. Aby pravda a láska skutečně zvítězily."

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…