Tohle obdivovatele „stínového prezidenta“ Kisky asi dost překvapí. Tvrdil „dnes k vám hovořím“, ve skutečnosti se rekreoval na pláži

24.08.2018 7:08

Slovenské servery se stále vracejí k 50. výročí sovětské okupace Československa. Přijde jim zvláštní, že český prezident Miloš Zeman v tak důležitý den vůbec nepromluvil. A jsou rádi, že Kiska promluvil i k Čechům. Ani počínání slovenského prezidenta 21. srpna 2018 však nebylo zcela bezproblémové. Vystoupil sice v televizi, ale osobně se neobjevil na žádné pietní akci. Zde je důvod.

Tohle obdivovatele „stínového prezidenta“ Kisky asi dost překvapí. Tvrdil „dnes k vám hovořím“, ve skutečnosti se rekreoval na pláži
Foto: KPR
Popisek: Setkání prezidentů Miloše Zemana a Andreje Kisky

Český prezident Miloš Zeman se 21. srpnem 2018 promlčel. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman vystupovat nemusel, protože se k okupaci vyjadřoval v době, kdy to vyžadovalo odvahu - za normalizace. Okupaci tehdy odsoudil a také se za to dočkal vyhazovu z práce. O padesát let později podle mluvčího nemusí prezident nahánět politické body, jak to činí mnozí dnešní politici.

Fakt, že prezident Zeman nepromluvil, se však dotkl celé řady českých občanů a přivítali, že se Česká televize rozhodla odvysílat projev slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Projev slovenské hlavy státu zazněl v úterý krátce před osmou večer. O Češích v něm ale nepadlo ani slovo. Proč? Kiskův mluvčí Roman Krpelan ve vyjádření pro slovenský server Nový čas konstatoval, že prezidentův projev vznikal v době, kdy slovenská hlava státu ještě nevěděla, že jej uslyší i Češi, Moravané a Slezané.  

Miloš Zeman a Andrej Kiska mají jednu věc společnou. Ani jeden z prezidentů se neobjevil 21. srpna na žádné veřejné akci. Server zjistil, že Kiska s rodinou odpočíval na dovolené ve Španělsku. Na webu prezidentské kanceláře bylo uvedeno, že prezident Kiska vykonává 21. srpna „neoficiální pracovní program“. Slovenská média navíc zaznamenala, že prezidentská kancelář se snažila Kiskovu dovolenou zakrývat. Nad prezidentským palácem nechala 21. srpna vlát standartu, jako kdyby prezident úřadoval. Podle pravidel přitom má být v době jeho nepřítomnosti stažena.

Na oficiálních akcích se objevovali slovenský premiér Peter Pellegrini a předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko. Není bez zajímavosti, že ani slovenský expremiér Robert Fico se k výročí nevyjadřoval.

Server deníku Pravda doplnil, že není jisté, kdy Kiska na dovolenou odletěl a kdy přesně natáčel svou promluvu k národu. Podle analytika Jána Baránka slovenský prezident neměl odjíždět. „Bylo to padesáté výročí, takže by si to neměl v žádném případě dovolit. Pokud má takový režim, že musí odjet na dovolenou, tak si to měl rozmyslet, když kandidoval," podotkl Baránek.

Server připomíná, že Kiska pobýval na dovolené i v okamžiku, kdy Slovenskem otřásla vražda slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…