Tohle polistopadová parta lidem neřekla. Kartelu nenávisti se povedlo vyhrát a teď něco zažijete, varuje Babiš

06.11.2021 7:30 | Rozhovor

„Polistopadová parta slibovala šetřit před volbami, jen lidem neřekla, že bude šetřit jen na nich.“ Končící premiér Andrej Babiš (ANO) opět spustil ostrou slovní palbu. Dal jasně najevo, že vůči budoucí vládě Petra Fialy (ODS) bude velmi tvrdý. Udeřil na předsedu Pirátů Ivana Bartoše, na předsedu STAN Víta Rakušana i na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Tohle polistopadová parta lidem neřekla. Kartelu nenávisti se povedlo vyhrát a teď něco zažijete, varuje Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš (ANO) je stále ještě premiérem, ale v rozhovoru pro server iDNES.cz už vystupuje jako opoziční politik a dává jasně najevo,  že hned od počátku budoucí pětikoalici – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti, STAN – nic nedaruje. Hodlá se zeptat, proč začala porušovat své sliby ještě dřív, než se ujala vlády.

„Polistopadová parta slibovala šetřit před volbami, jen lidem neřekla, že bude šetřit jen na nich. Prvním porušením slibu voličům bylo už to, že Senát, který pětikoalice ovládá, zamítl zmrazení platů politiků. A to je neuvěřitelné. Senátoři a poslanci mají mít navýšené platy o 6,1 procenta. Jejich zmrazení byl de facto můj návrh a já to jako poslanec znovu předložím ve Sněmovně a zeptám se zástupců polistopadového kartelu, proč takhle podvedli voliče,“ vypálil Babiš hned v úvodu rozhovoru

Další slib budoucí vláda pěti stran porušila podle Babiše ve chvíli, kdy Piráti chtěli prosadit klouzavý mandát, ale Senát to zamítl. V Senátu má budoucí vláda většinu už dnes. Klouzavý mandát znamená, že když se zvolený poslanec stane ministrem, na jeho místo nastoupí poslanecký náhradník, ale pokud dotyčný z vlády odejde, vrátí se do poslanecké lavice na své původní místo.

Další velkou chybou podle Babiše je, že budoucí vláda hodlá zřídit tři nová ministerstva. A tomu končící premiér neříká hledání  úspor. „Tím, že je to pětikoalice, tak se snaží nakrmit všechny strany, aby každý měl nějakou funkci. O to jim hlavně jde,“ zdůraznil Babiš.

A jako by tohle všechno nestačilo, podle Babiše předseda STAN Vít Rakušan lže, když tvrdí, že Babišova vláda zanedbala přípravu evropského předsednictví v EU, které přijde ve druhé polovině roku 2022. „Pan Rakušan i pan Bartoš permanentně lžou. Stejně jako lhali občanům před volbami, tak lžou o předsednictví. Člověk by čekal, že po volbách už přestanou, ale bohužel v tom pokračují,“ zasadil šéf ANO další úder.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Nakonec Babiš vyložil svůj pohled na koalici jako celek a Babišovo hodnocení by si Fiala a jeho kolegové za rámeček pravděpodobně nedali.  

„Je spojuje jen nenávist k Babišovi. Nemají žádný jiný program. Slibovali změnu, ale tohle žádná změna není. Je to ten původní polistopadový kartel. Paradoxně TOP 09, která je produktem dohody Topolánek – Kalousek, získá nejdůležitější funkci ve Sněmovně, a přitom kdyby nebyla v koalici SPOLU, tak by se tam asi ani nedostala. Měli program odstranit Babiše z vlády, a to se jim pomocí několikaleté kontinuální kampaně obrovské sítě spřízněných novinářů a komentátorů povedlo. Přitom reprezentují jen 48 procent lidí, kteří přišli k volbám. Takže většina voličů nemá ve Sněmovně žádné zastoupení,“ prohlásil šéf ANO Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…