Tohle potěší Andreje Babiše: Stát vybral na daních ve čtvrtletí meziročně více

14.04.2017 19:57

Finanční úřady v 1. čtvrtletí vybraly na dani z přidané hodnoty (DPH) téměř 82 miliard Kč, což je meziročně o 6,5 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 3,6 miliardy Kč více, celkem 38,6 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které poskytla ČTK Finanční správa. Meziročně vyšší daňové příjmy Finanční správa zaznamenala také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií. Zprávu přinesla ČTK.

Tohle potěší Andreje Babiše: Stát vybral na daních ve čtvrtletí meziročně více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení ve čtvrtletí stouply o 15,4 miliardy na 215,3 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávají obce 21,4 procenta a kraje 8,92 procenta.

Obcím přitom od letoška podíl na DPH stoupl. Zároveň už ale nedostávají podíl 30 procent, který jim ještě loni připadal z daní fyzických osob samostatně výdělečně činných. Pro obce by to mělo podle dřívějších odhadů znamenat dodatečný celkový výnos asi dvě miliardy korun ročně na DPH, ale na daních z příjmu podnikatelů přijdou asi o miliardu ročně.

Samotný státní rozpočet v prvním čtvrtletí z DPH získal 57,2 miliardy korun, meziročně o čtyři miliardy více. Z firemních daní do státní kasy putovalo 26,3 miliardy korun, meziročně o 2,4 miliardy více.

Ze statistik MF k výsledkům státního rozpočtu za první čtvrtletí pak vyplývá, že na spotřebních daních stát vybral 36,8 miliardy korun, meziročně o 0,9 miliardy korun více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…