Tohle se nepovedlo, pane Sobotko. Jde o uvažované prezidentské kandidáty ČSSD

26.05.2017 7:31

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už vyřkl jména dvou kandidátů, které by sociální demokracie mohla vyslat do boje. Mohl by to být současný předseda Senátu Milan Štěch nebo stávající ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Má to však háček, resp. hned dva háčky.

Tohle se nepovedlo, pane Sobotko. Jde o uvažované prezidentské kandidáty ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Stala se věc do nedávna ještě nevídaná. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka vybral hned dva možné uchazeče v boji o Hrad pro rok 2018. Jmenoval předsedu Senátu Milana Štěcha a Lubomíra Zaorálka. Ještě nedávno se přitom vedení ČSDD odmítalo o prezidentském kandidátovi bavit. Prý na to  bude čas po volbách do Sněmovny. Jinak řečeno, vedení ČSSD se nechtělo pouštět do dalšího střetu s Milošem Zeman, protože přední členové strany dobře vědí, jak velkou podporu má Zeman mezi příznivci ČSSD.

Změnila to ale schůzka Bohuslava Sobotky s Milošem Zemanem na Hradě, kde prezident mával na premiéra hůlkou a přijímal demisi vlády, o které ovšem věděl, že ji Sobotka nepřinese. Toto jednání řadu sociálních demokratů rozladilo natolik, že přece jen začali uvažovat o svém kandidátovi. Otázkou je, zda by Milan Štěch jako někdejší vlivný odborářský předák měl šanci na zvolení. Dnes je předsedou Senátu, ale ten také není mezi voliči právě nejpopulárnější parlamentní komorou. Svědčí o tom tradičně nepříliš vysoká účast u voleb do Senátu.

Lubomír Zaorálek je velmi dobrý řečík a sociální demokraté věří, že by mohl mimo levicových voličů odlovit ještě voliče středové. Páteční MF Dnes k tomu dodává, že ani jednomu kandidátovi se příliš nechce vyrazit do prezidentských voleb.

„O kandidatuře teď určitě neuvažuji a myslím si, že ani uvažovat nebudu,“ říká Štěch.

„Těší mě, že premiér zmínil mé jméno. Ale prioritou pro mě jsou parlamentní volby a výsledek ČSSD především v Moravskoslezském kraji, kde jsem lídrem kandidátky. Prezidentská volba pro mě není na pořadu dne,“ tvrdí Zaorálek.

Oba muže v boji o Hrad oslabuje jedna okiolnost. Jsou členy ČSSD a tradiční politické strany dnes nejsou právě oblíbené, jak to naznačují preference tradičních politických stran před parlamentními volbami. Kdyby ale ČSSD přece jen nějakého kandidáta vybrala ještě před volbami do Sněmovny, měla by vlastně najednou dva lídry – např. Štěcha a Sobotku. A to by teoreticky mohlo posílit šance strany na úspěch ve sněmovních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…