Tohle v ODS zní jen šeptem. A my to víme, napsal server

14.02.2012 9:42

Zákulisní boj v ODS. Tak lze přinejmenším nazvat to, co se událo v lednu na regionálním sněmu ODS v Moravskoslezském kraji. Straníci si tam totiž zvolili Davida Sventeka jako lídra pro krajské volby. Sventek je ředitel Úřadu regionální rady, jež rozděluje evropské miliardy určené pro severní Moravu, a co je hlavní, je to kůň místopředsedy ODS Pavla Drobila. Jenže Sventek je pod palbou kritiky svého protikandidáta Dalibora Madeje. Jak server uvádí již v titulku, jde o informace, které se v ODS smí říkat jen šeptem.

Tohle v ODS zní jen šeptem. A my to víme, napsal server
Foto: ods.cz
Popisek: Bývalý poslanec za ODS a místopředseda strany Pavel Drobil

Sventek, jenž je místopředsedou oblastního sdružení v Karviné, obdržel v lednu na regionálním sněmu ODS v Moravskoslezském kraji 45 hlasů. Má ale podle zjištění ČESKÉ POZICE na své straně vysoké stranické funkcionáře, považované za Nečasovy lidi v regionu. Jde o místopředsedu ODS Pavla Drobila, šéfa poslaneckého klubu a předsedu regionu Zbyňka Stanjuru i europoslance a bývalého hejtmana Evžena Tošenovského. Za Sventkem také prý stojí Drobilova buňka v Karviné, Frýdek-Místek, odkud pochází poslanec Igor Svoják, kterého s Drobilem spojuje působení v Lázních Darkov a premiérův šéfporadce Martin Říman.

Podle informací serveru ČESKÁ POZICE nezanedbatelná část delegátů lednového sněmu ale podpořila i Sventkova protikandidáta Dalibora Madeje. Ten získal 29 ze 79 delegátů sněmu. Ovšem i Madej má několik svých vlivných sympatizantů a ti chtějí právě Pavla Drobila sesadit z trůnu. Drobil, jakožto blízký člověk premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, nese totiž na svém hřbetu kauzu na Státním fondu životního prostředí kvůli podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Na straně Madeje je pak například největší oblastní sdružení v Ostravě a stranická buňka v Novém Jičíně.

„Reálně můžeme v kraji dostat deset procent hlasů. Je to historicky složitý kraj, kde mají tradičně silnou pozici ČSSD a komunisté. A my dáme odpovědnost člověku s  průšvihem, který se tady ještě nikomu nepovedl,“ nešetřil kritikou pak na konto Drobila zdroj ČESKÉ POZICE.

Na druhou stranu ale prý straníky Madejův projev vyděsil. A to i přesto, že Madej je  v ODS od roku 1995, naproti tomu Sventek sotva rok a půl. „Například Tošenovský (k projevu Madeje) lamentoval, že pokud se to dostane ven, tak to stranu poškodí. Nečas si Drobila ,hladí‘, protože je přesvědčen, že mu zajistí podporu v kraji. To je ale omyl,“ řekl ČESKÉ POZICI zdroj, jenž je obeznámen s děním ve straně.

Madej, který stranu coby lídr vedl v posledních komunálních volbách, spojil totiž svou nominační řeč s návrhem usnesení, aby Drobil odstoupil ze všech stranických funkcí, ale zůstal místopředsedou ODS a vlivným moravskoslezským straníkem. Podle Madeje je totiž Drobil pro stranu zátěž.

ODS očekává špatný výsledek

Podle téhož zdroje Drobil kraj fakticky štěpí.Totiž Sventka na lídra kandidátky do krajských voleb  „vymyslel“ spolu se Stanjurou, což se mnoha členům strany nelíbí.

V podzimních krajských volbách ODS prý očekává špatný výsledek, což by na příštím kongresu strany, který se odehraje po nich, mohlo rozhýbat debatu o Nečasově nástupci. Podle utajované analýzy ODS z loňského srpna čeká stranu katastrofa.

Česká pozice pak připomněla zjištění Hospodářských novin, podle nichž v některých krajích může podpora voličů spadnout až na osm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…