Tohle všechno dostal Obama od saúdského krále. Jen za loňský rok. Asi vás to dost překvapí

29.11.2015 20:25

Každý státník dostává při svých cestám doma ve vlasti nebo v zahraničí reprezentační dary. Nejinak je tomu i u prezidenta Spojených států Baracka Obamy. V roce 2014 dostal dary i od dnes již zesnulého krále Saudské Arábie Abd Alláha bin Abd al-Azíz a to v celkové hodnotě přesahující 150 tisíc dolarů. To ovšem není ještě nic v porovnání s tím, jak štědrý byl arabský vládce k Obamově manželce a dětem.

Tohle všechno dostal Obama od saúdského krále. Jen za loňský rok. Asi vás to dost překvapí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

„Jednalo se o hodinky ze zlata a stříbra v hodnotě 18 400 dolarů. Pak dostal ještě jedny hodinky za 67 000 dolarů. Nakonec dostal zlatou repliku slavné budovy Saúdské Arábie Makkah Royal Clock Tower na podstavci z mramoru. Ta stála 57 000 dolarů, což je v přepočtu 1,45 milionu korun.  Nejvíce si však saúdský král neoblíbil Obamu, ale jeho manželku a dvě dcery. Manželce Michelle dal dvě sady šperků – jednu v hodnotě 560 000 dolarů a druhou za 570 000 dolarů,“ píše server Reflex.cz.

Obamovy dcery pak dostaly dary v hodnotě 80 tisíc dolarů. Sečteno a podtrženo, dary pro Obamovu rodinu stály krále v přepočtu přes 34 milionů korun.

K dokreslení celé situace je však nezbytné dodat, že dary oficiálně náleží prezidentskému úřadu a Obama si je bude moci ponechat pouze v případě, že zaplatí jejich tržní hodnotu. Pokud tak neučiní, dary zůstávají státu a jsou vystavovány na veřejnosti. A za rok 2014 Obama nezaplatil žádný dar, takže mu žádný nezůstane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…