Tomáš Halík o českých příznivcích Putina: kašpárek Hájek, fašisté, kryptokomunisté, největší kal. Já jsem přispěl k prestiži Česka

24.07.2014 8:25

Kněz a teolog Tomáš Halík se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz zamyslel nejen nad výzvami, před kterými stojí dnešní katolická církev, ale rovněž nad současnou politickou situací ve světě. Obojí totiž podle něj spolu souvisí, protože ruský prezident Vladimir Putin zahájil ve jménu víry tažení proti „zkaženému" Západu, které může mít pro celý svět fatální důsledky.

Tomáš Halík o českých příznivcích Putina: kašpárek Hájek, fašisté, kryptokomunisté, největší kal. Já jsem přispěl k prestiži Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Halík v rozhovoru nejprve ocenil, že mu značná část společnosti projevuje uznání a respekt poté, co se mu podařilo získat mezinárodní Templetonovu cenu. Mnoho neznámých lidí mu prý na ulici gratulovalo, což jej překvapilo, protože očekával, že mu spíše budou závidět obnos 36 milionů, který je s cenou spojen. „Všichni pochopili, že jsem přinesl do Čech něco významného, co přispívá k prestiži naší země," pochvaluje si.

Projevy závisti ale prý také samozřejmě zažívá, zejména na sociálních sítích. „Ale to je špína, v níž cítím zuřivost těch lidí, že teď už na mne nedoplivnou," říká  tomu Halík. Sám si prý v diskuzích na sociálních sítích občas čte a bere to jako sondu do spodních pater společnosti. „Je to depresivní, ale nakonec si s uspokojením říkám: zaplať pánbůh, že lidé tohoto typu nejsou mými fanoušky," dodává.

Pak se rozpovídal o Ukrajině a zejména o Rusku, před kterým v poslední době často varuje i ve svých kázáních. Považuje jej totiž za nesmírné nebezpečí. Prezident Putin podle něj musí v zemi čelit velké ekonomické krizi, a tak se snaží vybičovat starý ruský nacionalismus a nakrmit národ vidinou obnoveného sovětského impéria. Ještě horší však prý je, že za ním stojí oligarchové, kteří jsou případně připraveni si dosadit ještě horšího diktátora.

„Na mezinárodní scéně Putin vytváří koalici těch nejhorších sil. Od fašizujících nepřátel Evropské unie včetně paní Le Pen přes posilování spolupráce s Kubou až po styky s některými kryptokomunistickými vládami v Jižní Americe," dodává Halík, že se nám tu před očima rodí světová protidemokratická koalice a my na to jen koukáme.

Navíc se prý snaží různými kanály, které dobře zná ze své kariéry agenta KGB, rozvracet západní země. O totéž se snaží i u nás. „Loví v nejkalnějších vodách české společnosti, o tom svědčí různí ti 'přátelé Ruska' a další vynořivší se spolky putinovců. Někteří tu šíří putinovskou propagandu vysloveně goebbelsovského rázu," varuje kněz.

Nebezpečí vidí především v tom, že se Putin nyní snaží prezentovat jako obhájce tradičních křesťanských hodnot proti morálně pokleslému Západu. „Lidé, kteří u nás šíří jeho propagandu, například bývalý hradní kašpárek Petr Hájek, už běžně mluví o zkaženém Západu, o tom mocném dubisku na Východě… Jako bych četl Rudé právo padesátých let," říká znechuceně. Demagogové podle něj vědí, že je stále možné čeřit bahno nanesené desetiletími komunistické propagandy - nenávist vůči církvi, Americe, Západu, Židům.

„Já si velmi vážím starých ruských pravoslavných myslitelů. Ale velice mne znepokojuje, že temnou stránkou ruského pravoslaví je službičkování moci," vysvětluje své obavy. Sám prý zažil kontroverzi s ruským pravoslavným biskupem, který se proti protestantismu a západnímu liberalismu chtěl spojovat dokonce s muslimy. „Jinak řečeno: Fundamentalisté všech náboženství, spojte se," říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…