Tomáš Halík před studenty vzpomínal na vystrčenou bradu Václava Klause. A vysvětloval kulturní rozdíly na sexuálně přelétavé matce

13.03.2015 15:03

REPORTÁŽ Věříte? V technologie? Takové bylo téma přednášky, jejímž hostem byl dnes v Písku katolický kněz, teolog a spisovatel Tomáš Halík. Studenty ale více než vztah náboženství a technologie v 21. století zajímala spíše otázka Islámu. Ptali se na éru Halíkova života, kdy se věnoval drogově závislým, i na to, co si myslí o vyjádřeních Václava Klause v době, kdy byl prezident, ohledně papeže Františka.

Tomáš Halík před studenty vzpomínal na vystrčenou bradu Václava Klause. A vysvětloval kulturní rozdíly na sexuálně přelétavé matce
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

Francie, teroristický útok na redakci časopisu Charlie a co si myslí Tomáš Halík o tom, že francouzský prezident označil oběti za hrdiny. I to bylo jedno z témat, které zajímalo písecké studenty. „Útok a vůbec jakékoli násilí rozhodně odsuzuji,“ řekl Tomáš Halík. Domnívá se ale, že je rozdíl mezi tím stát se obětí a mezi hrdinstvím.

„Když někdo vleze do tygří klece pro dítě, které tam spadlo, je to hrdinství. Když tam ale vleze, aby ukázal, že kašle na předpisy a může si dovolit vše, to je spíše nezodpovědnost,“ vysvětloval Halík studentům, kterých se v Písku na jeho přednášku sešlo na čtyři stovky. Dodal, že má samozřejmě soucit jak s oběťmi tohoto útoku, tak i s jejich blízkými, neznamená to ale, že bude tleskat tomu, co udělali, a označovat to za hrdinství.

„Humor k náboženství patří, proti tomu vůbec nic nemám. Myslím si ale, že tady byl i výsměch a tak trochu agresivita i neúcta,“ říkal Halík, podle kterého není dobré dělat si legraci a vysmívat se věcem, které hluboce souvisí s pocitem identity člověka.

„Když někdo někomu řekne, že jeho matka je děvka, tak anglický gentleman odpoví, promiňte, vy se mýlíte. Muslim ho ale za to může i zabít,“ vysvětloval Halík a zdůraznil, že svoboda tisku je sice velká hodnota, úcta ale zrovna tak. „Trochu mě zarazil ten obrovský pocit solidarity. Do ulic ve Francii vyšla řada státníků. Ano, proti odmítání terorismu, pro svobodu tisku, to je v pořádku. Ale podívejte se, jaké věci se dějí na Ukrajině a tam nikdo do ulic nevyjde,“ upozorňuje Halík.

Dodává, že je také velmi nebezpečné házet muslimy takříkajíc do jednoho pytle. „Když budeme říkat, muslimy tady nechceme, a budeme chtít zakázat islám, tak je to hloupé a nebezpečné. Tím všechny muslimy vlastně vháníme k těm radikálům,“ ukončil svou myšlenku na téma islám a Charlie ve Francii Tomáš Halík.

Názory Klause a papeže Františka jsou jiné

„Po revoluci v těch devadesátých letech a dále se prosazovalo, že všechno závisí na ekonomickém základě. To ostatní, morálka a další věci, že přijde samospádem, což se samozřejmě nestalo,“ uvažoval Tomáš Halík nad otázkou jedné ze studentek, co říká na určitý názorový střet ohledně tehdejšího prezidenta Václava Klause a papeže Františka v roce 2013, kdy byl papež zvolen.  Jak Halík řekl, podle něj je víra jen v ekonomiku špatná a není pravda, že všechno vyřeší privatizace.

„Vyznavače takového toho divokého kapitalismu, a to bylo spojené právě i s Václavem Klausem, musí samozřejmě dráždit to, jak myslí papež František,“ vysvětlil Halík. V roce 2013 se tehdejší prezident Václav Klaus vyjádřil na adresu papeže Františka, že jeho image chudého a pokorného muže je mu velmi podezřelá.

„Životní filosofie papeže Františka je samozřejmě radikálně odlišná od toho, co se nám tady hlásalo v devadesátých a následujících letech,“ míní Halík, který se před dvěma lety do tehdejšího prezidenta právě kvůli papeži Františkovi velmi ostře pustil. Václavu Klausovi tehdy vzkázal, že papež má na rozdíl od něj skutečně laskavou tvář, zatímco Klaus pouze vystrčenou bradu.

„Papež František myslí jinak, má sociální zodpovědnost. Myslel skutečně i na chudé, není to jen o tom tleskat bohatým a úspěšným, těm je naopak třeba říct, že mají také nějakou zodpovědnost, aby pamatovali také na ty, kteří třeba neměli takové štěstí jako oni, “ řekl Halík dnes v Písku.

Pozor na děti a virtuální svět

Ačkoliv studenty očividně mnohem více zajímala současná situace ve světě, například právě islám a útok ve Francii, promluvil kněz Tomáš Halík i na téma technologie, které bylo hlavním tématem dnešní písecké přednášky. Proti pokroku v technologii prý nic nenamítá, nelíbí se mu ale, když někdo naprosto propadne takzvanému virtuálnímu světu.

„Mluví se o tom, kolik kdo má přátel na Facebooku. Ale jsou to skuteční přátelé? Pomohou vám, když potřebujete,“ ptá se Tomáš Halík. Jak říká, nelíbí se mu, když vlivu počítačů propadnou děti. „Najednou se dítě přestěhuje do virtuálního světa, je mu tam dobře a už nechce ten reálný svět, kde se nedá vše ovládnout několika stisky klávesnice,“ vysvětluje Halík.

Velké nebezpečí pak prý také vidí v různých počítačových hrách, které jsou někdy plné násilí. „Když někdo tráví celý den u počítače s virtuálními přáteli, velmi snadno se pak stane, že je vlastně osamělý, ani si to včas neuvědomí,“ dodává Halík.

Studenty zajímala i doba v jeho životě, kdy jako psychoterapeut pomáhal drogově a jinak závislým. „Jsem kněz a kněz má pomáhat i chudým a nemocným. Byla to z mnohého hlediska tvrdá práce a úspěšnost je velmi limitovaná. Nikdy nepomine riziko, že narkoman do své závislosti znovu spadne,“ vyprávěl Halík. Dodal, že životní příběhy drogově závislých patří mezi ty nejhorší. „Přijdou o všechno, o zdraví, o práci o rodinu a cesta zpátky je velmi náročná,“ upozornil studenty Halík.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…