Tomáš Halík řekl, jak se máme vypořádat s Putinem

01.12.2014 13:36

Katolický kněz, teolog a sociolog Tomáš Halík pronesl při příležitosti oslav pětadvacátého výročí Sametové revoluce na půdě Oxfordské univerzity projev, v němž zdůraznil, že Evropa musí být tváří v tvář nebezpečí hrozícímu v současné době zejména od Putinova Ruska jednotná.

Tomáš Halík řekl, jak se máme vypořádat s Putinem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

„Velmi nebezpečný vývoj Putinova autoritativního režimu v Rusku včetně agrese proti Ukrajině a anexe Krymu by všem „euroskeptikům“ měl konečně otevřít oči a ukázat nutnost hlubší jednoty demokratických států Evropy,“ pronesl Halík a dodal, že nacionalismus a národní egoismus jsou po pádu ateistického náboženství komunismu nebezpečným opiem národů.

 Skutečná síla a slabost společností podle Halíka nespočívá v jejich ekonomické a vojenské moci, nýbrž v mentalitě občanů. „Skutečnost, že Putinovu politiku podporuje velké množství Rusů, svědčí o tom, že v Rusku sice byly odstraněny ekonomické a politické poměry starého sovětského režimu, ale zůstává hlavní opora starého režimu – Soviet man,“ všímá si teolog.

Proto je podle něho třeba, abychom se na evropských univerzitách učili být Evropany. „Cítíme-li skutečnou odpovědnost za budoucnost našich národů, pak se budeme snažit hlouběji porozumět kultuře svého národa v evropském kontextu, pak se budeme snažit obohatit, rozšířit a prohloubit vědomí naší národní identity o evropskou dimenzi,“ tvrdí Halík s tím, že potřebujeme Evropany jako byli Karol Wojtyła a Václav Havel.

„Velký projekt evropské jednoty potřebuje novou spirituální sílu a intelektuální vitalitu. Evropa dneška a zítřka potřebuje velké Evropany,“ uzavřel Halík svůj projev, jehož plné znění publikoval server Česká pozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…