Tomáš Klvaňa po debatě kandidátů na prezidenta USA: Amerika ignoruje zásadní krizi v Evropě. To se jí může šeredně vymstít

30.10.2015 21:10

Profesor na pražské New York University Tomáš Klvaňa napsal pro ParlamentníListy.cz komentář o debatě prezidentských kandidátů USA. Z ní vychází, že ve Spojených státech ignorují problémy Evropské unie, což se může Americe do budoucna pořádně vymstít.

Tomáš Klvaňa po debatě kandidátů na prezidenta USA: Amerika ignoruje zásadní krizi v Evropě. To se jí může šeredně vymstít
Foto: Archiv TK
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Klvaňa se konkrétně vyjádřil k debatě republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci v koloradském Boulderu, ve které se prý bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, bratr a syn někdejších prezidentů, opřel do floridského senátora Marka Rubia za to, že podle něj zanedbává svoji práci v senátu a místo toho se věnuje prezidentské kampani. Bush později v diskusi dostal otázku z televize CNBC o tom, zda by měla federální vláda regulovat fantasy fotbal jako gambling.

To ale pořádně rozzuřilo guvernéra New Jersey Chrisi Christieho. „Opravdu se tu máme bavit o federální regulaci fantasy fotbalu?“ zeptal se prý udiveně Christie, který připomenul americký dluh, Islámský stát s al-Káidou. „A mluvíme o fantasy fotbalu? Můžeme s tím skončit?“ hřímal podle Klvani na novináře z pódia rozhořčený guvernér.

Komiksové návrhy Donalda Trumpa 

Podle Klvani se nicméně americká televize dočkala kritiky i od ostatních republikánských kandidátů, kterým se nelíbily ostré a ironické otázky moderátorů. „Jedna z nich označila návrhy Donalda Trumpa za nápady komiksového rázu, jiná tvrdila, že má podle expertů jeho ekonomický plán asi takovou šanci vyrovnat rozpočet, jako má Trump na pódiu zamávat rukama a vznést se,“ píše hostující profesor na New York University s tím, že ještě pozoruhodnější bylo to, že uchazeči neprobírali problémy Evropy.

„Absence evropské krize v prezidentských debatách je zároveň zarážející a předvídatelná,“ píše dále Klvaňa s tím, že zarážející je na tom především to, že ruský prezident Vladimir Putin využívá toho, že si EU s migrací nedovede poradit, a rozkládá tak prozápadní a prointegrační konsenzus. Přitom se podle něj stává domnělým ochráncem suverénního státu a takzvaných tradičních hodnot.

  • Celý text si můžete přečíst ZDE

„Nemyslím si, že v sázce je samotná existence Evropské unie, ale někteří pozorovatelé takový názor mají,“ napsal dále Klvaňa, podle něhož je tristní, že se muži a ženy, kteří by chtěli být prezidenty USA, ani jednou nevěnovali největší krizi Evropy především proto, že by ve starém kontinentu chtěli mít hlavního spojence.

V USA rostou xenofóbní názory, říká exsenátor

Překvapivé to prý ale není, a to proto, že po pádu komunismu a rozšíření NATO s EU nabyl Washington dojem, že je v Evropě dobojováno a dobro zvítězilo. Týdeník Weekly Standard, kterému šéfuje konzervativní komentátor Bill Kristol, ve svém nejnovějším čísle teď přináší obsáhlou reportáž o migrantech v Evropě. „Taková pozornost je v elitních kruzích však výjimkou,“ je přesvědčen někdejší zástupce šéfredaktora Hospodářských novin.

„Pokud vynechám velké krize a války, zahraniční vztahy v Kongresu dělá menšina. Kongresmani se prostě věnují víc ekonomice, domácí politice nebo zdravotnictví,“ cituje Klvaňa bývalého senátora Joeho Liebermana, který ale připustil, že uprchlická krize varuje, a to, že si USA a Evropa mohou dovolit stáhnout se ze světa a považovat krize za příliš vzdálené, si prý v Americe mohou jen namlouvat. „Také v USA je otázka přijímání uprchlíků ze Sýrie velmi kontroverzní,“ píše dále Klvaňa právě s odkazem na Liebermana.

„Kdybyste teď udělali průzkum, většina Američanů je stále pro přistěhovalectví, ale máme tu najednou velmi hlasitou a početnou menšinu, která je proti. Xenofobie je na vzestupu,“ řekl prý někdejší americký senátor. „Ignorování zásadních problémů Evropy se může americkému prezidentovi, ať už jím bude kdokoliv, a americkým voličům šeredně vymstít,“ přidává na závěr k nejdražší volební kampani v dějinách USA Klvaňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…