Tomáš Prouza: V EU se nemůžeme chovat jak malé děti. Euro budeme mít, až přijdou mladší politici

02.05.2019 10:25

K 15 letům v EU se na Seznamu vyjadřoval i bývalý tajemník pro Evropské záležitosti, Tomáš Prouza. Podle něj bude mít Česká republika euro okolo roku 2030, až se vymění politická garnitura a přijde nová, která se „nebude bát průzkumů“. Že se Česku daří, je podle něj zásluha přístupu na Evropský trh. A EU nám podle něj vzala jen možnost chovat se jako malé dítě a pořád si stěžovat.

Tomáš Prouza: V EU se nemůžeme chovat jak malé děti. Euro budeme mít, až přijdou mladší politici
Foto: Repro Twitter
Popisek: Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Prouza si myslí, že jednou určitě budeme platit eurem. Jedinou podmínkou pro to je prý, abychom měli politiky, kteří budou mít odvahu toto rozhodnutí udělat. Politici podle něj mají strach z veřejných průzkumů a reforem, které by se musely udělat před vstupem do eurozóny. A jmenoval reformy důchodů a pracovního a sociálního systému, které před zavedením eura provedlo Slovensko.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Dle Prouzy také není nutné mít strach, protože nyní mají instituce silnější pravomoci než v případě řecké krize, a např. donutili Itálii upravit svůj rozpočet. Navíc prý na eurozóně bude založena další integrace a Česko si údajně nemůže dovolit stát stranou. Jako výhody jmenoval konec kurzového rizika pro podnikatele. „I relativně malé firmy, které mají 300-400 zaměstnanců, tak na to zajišťování kurzu utratí 10-15 milionů korun, a to prostě pro firmu s obratem 500-600 milionů jsou obrovské peníze,“ dodal ekonom. Podle něj jsou liché i obavy ze zdražování. „Když se podívám na Slovensko nebo baltské země, nikdy tam k žádnému zdražení nedošlo,“ řekl a dodal, že půl roku před a po přijetí museli obchodníci uvádět ceny v obou měnách, a bylo vidět, že nezdražili. Nevýhodou je podle něj to, že nelze manipulovat s kurzem, ale pokud by došlo k zmíněným reformám, tak by to nemělo vadit. Přijetí eura odhaduje na rok 2030, kdy už dojde k výměně politické garnitury za mladší, která se „nebude bát“.

Členství v EU nám podle Prouzy dalo spoustu ekonomických výhod. „To že jsme teď tak bohatá země, že tady všichni mají práci, že rostou mzdy, je jenom díky tomu, že máme přístup na 500 milionový Evropský trh,“ tvrdí ekonom. Jako další výhodu přidal cestování a možnost studovat po celé Evropě. „Já mám pocit, že nám jenom vzala to, že nemůžeme být pořád děti, které si jenom na něco stěžují. Když chcete fungovat v Evropské unii, tak se musíte začít chovat dospěle. Musíte umět vyjednávat, musíte vědět, co chcete. Musíte si na to najít spojence. A já mám pocit, že jsme se vždy strašně rádi chovali jako to uražené dítě, které si jenom stěžuje, jak mu všichni ubližují, a nejsme schopní si věci odpracovat,“ říká ekonom.

Česko je prý velmi aktivní v otázkách snižování byrokracie, digitalizace a spolu se Slovenskem nadneslo otázku dvojí kvality potravin. „Když něco chceme, tak to umíme,“ tvrdí ekonom. A pokud bychom v EU nebyli, tak by to prý znamenalo pro všechny o třetinu menší plat.

Celý pořad ZDE

Prouza své myšlenky poskytl i na Twitter: „Českému členství v EU je zítra 15 let. Takže už má svou „občanku“. Tohle jubileum je vhodná příležitost začít se v Unii chovat jako dospělí lidé a přestat dupat v koutě jako rozmazlené dítko.“

 

Českému členství v EU je zítra 15 let. Takže už má svou „občanku“. Tohle jubileum je vhodná příležitost začít se v Unii chovat jako dospělí lidé a přestat dupat v koutě jako rozmazlené dítko. Ráno jsem o tom mluvil na gauči v Seznamu ??https://t.co/gsC5pzVAbm pic.twitter.com/Mj12cndt1K

— Tomáš Prouza (@ProuzaTomas) 30. dubna 2019

Podobně se vyjádřil také redaktor Respektu Ondřej Kundra: „Před patnácti lety jsme vstoupili do Evropské unie. Pro mě jeden z nejšťastnějších dnů mého života. Nikde jinde nenajdeme mír, prosperitu, rozmanitost a svobodu, jako právě v tomhle kultivovaném prostoru.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …