Tomio Okamura mluví dvakrát rychleji než průměrný Čech. To není vtip

04.10.2013 10:32

Tomio Okamura chrlí slova jako kulomet. Podle lektorky rétoriky z DAMU mu to paradoxně může i pomoci. Server Lidovky.cz spočítal, že Okamura v ČT mluvil dvakrát rychleji než obyčejný člověk.

Tomio Okamura mluví dvakrát rychleji než průměrný Čech. To není vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Projev Tomia Okamury je emotivní a slova ze sebe chrlí neskutečnou rychlostí. Běžný divák prý nemá šanci pobrat příval jeho slov. Lidovky.cz o Okamurově vystoupení v ČT mluvily s lektorkou rétoriky z pražské DAMU Magdalenou Gracerovou Chrzovou.

Rychlost řeči a přemíra slov prý není nutně výhodou. Právě naopak. Často totiž brání správnému porozumění. Chrzová je přesvědčena, že diváci obsah takových Okamurových proslovů ani nejsou schopni vnímat.

V pořadu Interview Daniely Drtinové zvládl Okamura prý říci až 190 slov za minutu. "V češtině je průměr mluvního tempa asi 80 až 100 slov za minutu," vysvětluje lektorka.

Rychleji mluvící lidé jsou považováni za důvěryhodnější

Voliči tak prý sice Okamurovi nerozumí, to mu ale paradoxně může pomoci. Právě rychlost projevu, naléhavá dikce a výrazná gestikulace totiž evokuje rozhořčenost a zápal do práce. "Rychleji mluvící lidé jsou považováni za důvěryhodnější," říká Chrzová. Znovu ale připomíná, že to nesmí být na úkor srozumitelnosti.

Při tak rychlém způsobu mluvy prý lidé vnímají pouze emoce mluvčího a na obsah už se nesoustředí. Server Lidovky.cz upozorňuje, že Okamura, jehož kontroverzní názory, které by z úst jiných politiků možná vzbudily vlnu rozhořčení a byly by označeny jako rasistické či xenofobní, v uších voličů splývají jen do nesrozumitelné záplavy slov.

Magdalena Gracerová Chrzová prý vnímá politikovo vystoupení v České televizi jako útočné. Zároveň Okamurův hlasový projev přirovnala pro Lidovky.cz k vystoupení dobře naučeného žáčka, který ví, co chce říct a veškerý svůj čas se před tabulí snaží za každou cenu využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…