Tomio Okamura se vyjádřil k podivnostem v účetnictví Úsvitu. Za nic prý nemůže a ukázal na Víta Bártu

24.03.2015 20:21

Předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura, jenž byl spolu s Radimem Fialou vyloučen z poslaneckého klubu hnutí Úsvit, ve vyjádření pro server iDnes.cz prozradil, co se v uskupení děje. Jde prý o smlouvu, která Úsvitu spolkne polovinu peněz ze státních příspěvků po celé sněmovní období. Když se ji Okamura pokoušel vypovědět, přišel puč. A firmu prý doporučil Bárta.

Tomio Okamura se vyjádřil k podivnostem v účetnictví Úsvitu. Za nic prý nemůže a ukázal na Víta Bártu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Připadalo mi zajímavé, že ta částka je značná. Já jsem se tu smlouvu snažil vypovědět. Jan Zilvar, který je bývalý pracovník Věcí veřejných, je to jeden z nejbližších spolupracovníků Víta Bárty, to odmítl připodepsat. Ta smlouva je velice exaktně napsaná, takže se nedá de facto vypovědět. Najednou začalo to pnutí. Tady se hraje o nějakých šedesát milionů korun. Když jsem se začal zajímat hlouběji o smlouvu, tak toto je výsledek,“ tvrdí Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jediným vlastníkem a jednatelem firmy Celsianus je člen předsednictva hnutí Josef Pisak. Jeho firma poskytuje sněmovnímu uskupení analytické i legislativní služby a hnutí zajišťuje i auditora. Za své služby, které má podle smlouvy poskytovat po celé volební období, obdrží 60 milionů korun. Vypovědět smlouvu prý navíc téměř nelze.

Bárta na dotazy ohledně této firmy, kterou prý Okamurovi doporučil, odmítl reagovat. V pondělním rozhovoru pro deník Andreje Babiše (ANO) ale konstatoval, že si nepřeje, aby Úsvit dopadl stejně jako dříve VV, které zklamaly voliče. Josef Pisak se brání, že je vázán mlčenlivostí a nemůže poskytovat žádné informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…