Topkař Niedermayer roztrhal u Moravce Babišův rozpočet: Jako občan z něj opravdu nemám radost

26.10.2014 15:01

O vyhlídkách české i evropské ekonomiky diskutovali ve druhé části Otázek Václava Moravce europoslanec Luděk Niedermayer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka a ekonom Michal Mejstřík.

Topkař Niedermayer roztrhal u Moravce Babišův rozpočet: Jako občan z něj opravdu nemám radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: A přicházejí další hosté

Niedermayer uvedl, že si asi nějaký čas budeme užívat ekonomického oživení, naopak Kysilka vyjádřil obavy z vývoje ekonomiky v sousedním Německu.

Výsledek zátěžových testů evropských bank je prý dobrou zprávou pro trhy

Během vysílání pořadu zveřejnila Evropská centrální banka výsledky zátěžových testů evropských bank. Ze 130 prověřovaných bankovních institucí jich testy neprošlo 25. Dvanáct z nich si mezitím chybějící kapitál obstaraly, zbylých třináct tak musí učinit do dvou týdnů. Nejvíce problematických bank bylo z Itálie a Řecka. Podle Kysilky jsou výsledky zátěžových testů dobrou zprávou pro trhy.

Mejstřík upozornil, že problémy jsou s Francií, kde je nulový ekonomický růst. „Jestliže tak významná ekonomika ztratila vazbu na pozitivní vývoj evropské ekonomiky, je to špatná zpráva pro eurozónu,“ varoval. Naopak zemí, která se  nyní jeví nejlépe, je Velká Británie.

Problémem Francie je obtížné prosazování reforem

V pořadu pak zaznělo, že problémem Francie je, že se v této zemi reformy jen těžko prosazují, dokonce za posledního prezidenta učinila země galského kohouta dva kroky zpět. Podle Kysilky je problémem, že vládnoucí koalice v Německu není schopna podpořit růst. „Potřebovali bychom, aby se Německo a Francie sjednotily,“ podotkl s tím, že také není dobré, že Německo tlačí ostatní země do fiskální restrikce.

Naproti tomu česká ekonomika je prý v dobré kondici. Pokud chceme vědět, jak se bude vyvíjet, měli bychom se „dívat za hranice“.

Letošní rozpočet ČR skončí s nižším schodkem, než se čekalo

V rozhovoru pro OVM naznačil náměstek ministra financí pro rozpočet Jan Gregor, že letošní rozpočet ČR skončí se schodkem nižším, než je plánovaných 80 miliard korun. Niedermayer přiznal, že urychlení růstu ekonomiky přihrálo rozpočtu desítky miliard korun, ale struktura rozpočtu připraveného na příští rok je podle něj špatná. „Jako občan z toho nemám radost,“ uvedl.

V souvislosti s tím, že ekonomika slábne jak v eurozóně, tak v Číně, světové ceny ropy klesají. Pokud tento trend zůstane zachován, může Evropa díky levné ropě ušetřit větší částku, než je celý roční rozpočet ČR. Naproti tomu ruský rozpočet počítal s průměrnou cenou ropy 100 dolarů za barel, což může způsobit ruskému hospodářství problémy.

Podle Mejstříka tak ruské obyvatelstvo přestává cestovat a nakupovat, naštěstí v ČR se podařilo výpadek ruských turistů nahradit lidmi z jiných zemí. Ale samotnému Rusku plán investovat ušetřené peníze k rozhýbání ruské ekonomiky se prý zatím nedaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…