Topkař si pochvaluje tvrdé sankce proti Rusku. A pokud nezaberou, je třeba ještě přitlačit

01.08.2014 20:29

Nové sankce zaměřené proti Rusku a přijaté EU tento týden ve svém nejnovějším příspěvku v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz chválí, a naopak přístup k nim ze strany české vlády kritizuje poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

Topkař si pochvaluje tvrdé sankce proti Rusku. A pokud nezaberou, je třeba ještě přitlačit
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Poukázal na to, že nové sankce přijaté v úterý a účinné od čtvrtka mimo jiné zahrnují zákaz obchodování s dluhopisy a jiným majetkem ruských, státem vlastněných bank na evropském trhu. Tyto sankce se podle něj Rusů citelně dotknou. „Evropský trh představuje zhruba polovinu celkových dluhopisových obchodů ruských bank, takže dopad tohoto omezení na ruské banky, potažmo ruskou ekonomiku jako celek, bude poměrně dramatický. Vysychající banky budou kolabovat, nebo do nich stát nalije miliardy, které tím pádem nebude moci použít na financování bojových akcí na ukrajinském území,“ domnívá se Ženíšek.

Celý komentář ZDE.

Krize je příležitostí k vývoji lepšího bezpečnostního systému EU

Podle jeho názoru krize na Ukrajině a s ní související sankce však mohou znamenat i příležitost pro EU vybudovat si větší energetickou nezávislost na Rusku, která by byla přínosná i z hlediska energetické bezpečnosti EU. „Lze v ní proto spatřovat impuls pro vytvoření jednotné energetické politiky EU založené na maximální energetické soběstačnosti, diverzifikaci dovážených zdrojů energie a jednotného postupu v zahraničně-obchodních vztazích,“ uvedl s tím, že současná krize by měla být příležitostí k vývoji lepšího bezpečnostního a obranného systému EU. Ten je podle Ženíška zatím limitován finančními, ale i personálními nedostatky, které plynou z možného skrytého protekcionismu evropského trhu s vojenským vybavením.

Sobotkovo vyjádření se Ženíškovi bytostně příčí

Ženíšek ale kritizoval postoj vlády k sankcím. „Z České republiky však přišla odpověď nám vlastní. První reakce pana premiéra na sankce zněla tak, hlavně ať nás tato opatření nebolí. Sice tyto kroky podporujeme, ale přece nebudeme přijímat další kroky, které by mohly ohrozit český byznys,“ uvedl s tím, že takové premiérovo vyjádření se mu bytostně příčí. „A pokud mu tedy navrhované sankce tak vadí, měla by se vláda zaměřit na to, jak firmám, které budou zasaženy sankcemi či kontrasankcemi z ruské strany, pomoci,“ uvedl Ženíšek.

Sám nový okruh sankcí vyhlášených EU považuje za úspěch. Podle jeho názoru jdou totiž v mnohém dál než dosavadní sankce USA. „Pokud by se neukázaly jako dostatečně účinné, měla by mít EU odvahu k jejich dalšímu přitvrzení,“ dodal s tím, že putinovskému Rusku bychom neměli ustupovat. A česká vláda by „měla přestat přepočítávat hodnoty, které jsme si po pádu SSSR těžce vydobyli, na peníze“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…