Topolánek udeřil na pumpaře. Máte to drahé. A tuším, proč

09.03.2022 18:02

Řidiči zažívají šok. Ceny pohonných hmot skokově rostou. Čerpací stanice zdražily po celém Česku naftu nad 45 korun za litr, benzín nad 43 korun za litr. Na mnoha místech se ceny šplhají ještě výše. Podle bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka jsou ceny „šroubovány uměle“.

Topolánek udeřil na pumpaře. Máte to drahé. A tuším, proč
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Podle ekonoma Lukáše Kovandy je zdražování nebývalé. „Například nafta za poslední měsíc zdražila o osm korun. Ceny porostou rychle k úrovni 50 korun za litr,“ obává se Kovanda podle TV Nova  a přechází k vysvětlení chování pumpařů. „Když jsou takovéto výkyvy, tak si po přechodnou dobu, třeba na několik týdnů, stanice navyšují marže, protože už předznamenávají nárůst cen, který by je potkal tak jako tak. Pouze si ty ceny navýší o něco dřív, než by musely,“ popisuje Kovanda. Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr pak promluvil k distributorům a prodejcům pohonných hmot a žádal je, aby nenavyšovali marže neobjektivně. „Byli bychom velmi neradi, aby současná situace byla zneužita některými distributory k neobvyklému navyšování svých marží,“ řekl. Kovanda také upozornil, že zdražování nahrává Rusku, které z toho těží. Může tak pohodlně válku na Ukrajině financovat.

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) se domnívá, že jsou ceny vytvářeny uměle. „Jsem přesvědčen, že ceny pohonných hmot se ‚šroubují‘ uměle. Na pumpách zvedají dominovým efektem ceny i dvakrát během dne, aniž od distributora ten den odeberou jediný litr. Na distributory poslat cenovou kontrolu, na pumpaře ČOI. A na všechny velké hráče ÚOHS. Tak pravil Topol,“ apeluje český politik na Twitteru.

Podle experta a mluvčího České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václava Louly hlavním důvodem pro zvyšování je růst cen ropy na světových trzích. „Dalším důležitým faktorem jsou rostoucí kotace olejnatých, cukernatých a škrobnatých plodin, které slouží k výrobě biosložek do nafty i benzínů. Ty musíme povinně přidávat pro snížení uhlíkové stopy. Jen cena lihu stoupala od poloviny února z 942 eur za jeden tisíc litrů na současných 1 154 eur. Dalším, velmi významným faktorem je oslabení koruny vůči dolaru. To vše výrazně ovlivňuje korunovou cenu ropy i pohonných hmot pro tuzemský trh,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník.cz s tím, že se na růstu cen podepisuje také rozhodně konflikt na Ukrajině. „Přes Ukrajinu vedou důležité transportní trasy ropy do Evropy, stejně tak se nesmí zapomínat na to, že Rusko je významným exportérem ropy,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…