Torzo ruského tanku od Černého na náměstí Kinských zůstane, rozhodli radní

23.08.2018 20:04

Torzo ruského tanku z dílny výtvarníka Davida Černého, které se na náměstí Kinských v Praze 5 objevilo v úterý u příležitosti 50. výročí srpnové okupace z roku 1968, zůstane na místě nejméně do konce roku. Původně měl tank povolení pouze na dva dny, radní městské části ho však prodloužili. Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) pro server iDNES.cz uvedl, že připadá v úvahu i trvalé umístění, záležet však bude na postoji pražských památkářů.

Torzo ruského tanku od Černého na náměstí Kinských zůstane, rozhodli radní
Foto: Praha 5
Popisek: Starosta Pavel Richter a místostarosta Petr Lachnit na Dnu zdraví Prahy 5

„Dokumentaristé nás požádali, abychom povolili umístění instalace na náměstí Kinských. Rádi jsme vyhověli a zároveň jsme instalaci torza tanku prodloužili. Každý ví, co se v srpnu 1968 stalo, a proto nemůžeme dovolit, aby byla naše nedávná historie překrucována,“ uvedl pro ČTK Richter.

Tank původně na Smíchově stál jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Čin vyvolal pozdvižení a obrněnec brzy získal zpět svou původní barvu. Černý čelil obvinění z výtržnictví, kauza pak skončila u přestupkového řízení, které se však neslo v odlehčeném duchu, od starosty Prahy 5 dokonce dostal recesní plaketu.

Narůžovo natřený tank – netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění – skončil v lešanském vojenském muzeu. Černý se k němu vrátil o deset let později, když chtěl na náměstí umístit jeho torzo, radnice ale souhlas po negativních reakcích ruského velvyslanectví i tehdejšího premiéra Miloše Zemana zrušila. Výtvarník se však myšlenky nevzdal a 21. srpna 2008, v den 40. výročí sovětské okupace, růžový tank na Smíchov opět přivezl – tedy jen jeho zadní část, celé dílo tak vypadalo, jako by se tank zahrabával do země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…