Totální propad českých školáků za posledních patnáct let. Sociolog rozebírá, kde vznikl problém

17.09.2016 17:44

České školství má problém. Už v nějakých 11 letech dítěte náš systém rozhoduje o tom, kdo dostane šanci uspět a kdo ne. Podle sociologa Petra Matějů jdeme špatnou cestou, kterou bychom měli opustit. V rozhovoru pro server Echo24.cz staví proti našemu systému vzdělávací systém USA, kde všichni chodí na jednu školu – na high school – a vyhnou se selekci, jakou děti procházejí u nás.

Totální propad českých školáků za posledních patnáct let. Sociolog rozebírá, kde vznikl problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Tam jdete na high school. Ta může být lepší nebo horší, ale je to stejný typ všeobecné školy stylu našeho gymnázia. ... Ve chvíli, kdy děti procházejí jedním mainstreamovým vzdělávacím systémem, jsou ti horší pořád vystavováni konkurenci s těmi lepšími. To zvyšuje motivaci a soutěž. My selekcí děti v 11 letech odsoudíme k tomu, že zůstanou na úrovni v době, kdy jsme je vyselektovali,“ poznamenává Matějů na adresu českého školství, kde se děti mohou v 11 letech pokusit o přestup na gymnázium. Ti horší zůstávají na základních školách.

V mezinárodních srovnáních se však ukazuje, že naši studenti za svými vrstevníky z jiných částí světa zaostávají. Jak je to možné, když tak brzo vybíráme budoucí elitu národa. Neměli by naši elitní studenti být spíš těmi nejlepšími, když navštěvují výběrové školy tak dlouho. Teoreticky by to tak mělo být, jenže podle Matějů nesmíme zapomínat na jednu věc. „V selekci do elitních škol se kromě schopností silně prosazuje sociální původ, který automaticky neznamená vysokou inteligenci či studijní předpoklady,“ říká sociolog.

Celý článek najdete zde

Ve skutečnosti zabíjíme talent v našich dětech. Matějů v této souvislosti varuje i před krátkozrakým voláním podnikatelů, kteří by chtěli více dětí dostat do učňovských škol. I to je svého druhu selekce, která je jaké nevhodná.

Degenerace českých studentů se dobře ukazuje na srovnávacích testech z matematiky. Ještě v roce 2003 jsme si prý nevedli špatně, ale od té doby se propadáme. Matematika je přitom v dnešním světě naprosto zásadní. V mnoha ohledech je podle Matějů dokonce důležitější než znalost jazyků. Matematika je také druhem jazyka – jazyka, jenž nám dává nahlédnout do zákonitostí světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…