Toto Sobotka chystá proti Andreji Babišovi. Bude mu to stačit?

12.03.2015 9:26

Sociální demokraté se prý čím dál více obávají šéfa ANO Andreje Babiše, především jeho bezedného rozpočtu a stejně neomezeného mediálního vlivu. Proto se prý na víkendovém sjezdu chystají přijmout závazek pro své vedení, aby prosazovalo zákony, které vlivnému ministrovi financí svážou ruce.

Toto Sobotka chystá proti Andreji Babišovi. Bude mu to stačit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Pro víkendový sjezd je prý ke schválení připravena rezoluce, jejíž text mají k dispozici Hospodářské noviny. Píše se v ní mimo jiné: „Náš demokratický systém se nesmí stát předmětem manipulace ze strany bohatých oligarchů, vlastnících a kontrolujících současně firmy, média i politická uskupení.“

Vstříc obavám straníků vychází i předseda Bohuslav Sobotka. „Není tu férová politická soutěž, když jedna strana má vliv skrz významná média, která vlastní přímo její předseda,“ uvedl. Média by podle něj měla politiku kontrolovat, a k tomu je třeba, aby je vlastnil někdo mimo politiku.

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta nejvíce chcete do funkce řadového, opakujeme, ŘADOVÉHO místopředsedy?

hlasovalo: 3735 lidí

Jak ale poznamenávají HN, nejspíš zůstane jen u obecných verbálních proklamací. Skutečný útok na koaličního partnera nejspíš sociální demokraté nerozpoutají, protože by tím ohrozili společnou vládu.

Například zákony omezující vliv ministra financí, které již jsou ve sněmovně, prý opozici rozhodně schvalovat nepomůže. A to navzdory tomu, že Sobotka podle Hospodářských novin zmínil, že by se mu líbily například přísnější zákony o střetu zájmů nebo jasnější pravidla pro financování politických stran.

„Abychom tu brzo neměli jen parodii na demokratický systém, v němž místo politických programů a demokratických stran budou spolu o vliv na budoucnost státu soupeřit jen bohaté podnikatelské klany,“ píše se dál v rezoluci, kterou prý podporuje i předseda Sobotka.

Server Aktuálně.cz pak přináší vesměs souhlasná vyjádření dalších špiček ČSSD. „Pokud chceme, aby strany byly závislé na voličích, a nikoliv na svých majitelích či sponzorech, musíme prosadit do zákona tvrdé limity na dary pro politické strany a hnutí,“ napsal Jeroným Tejc, který je jinak Sobotkovým oponentem a vyzyvatelem předsedova favorita Milana Chovance na prvního místopředsedu.

Sám Chovanec ale nechce na sjezdu příliš rozpitvávat politiku ANO. „Budeme řešit sebe. Čím víc prostoru někomu věnujete, tím větší důležitosti mu dodáváte,“ uvedl. Podobně to vidí i Jaroslav Foldyna, jinak velký kritik Sobotkova vedení: „Nejsme jako oni. Já se proti nim vymezím kvalitním programem.“

Naopak rázně by se do Babišova hnutí chtěla opřít ministryně práce Michaela Marksová Tominová. „Když si vzpomenu na sociální program hnutí ANO do sněmovních voleb a nynější touhu Andreje Babiše minimalizovat sociální stát, nemohu se zbavit dojmu, že se jedná o dvě rozdílné strany. My se musíme vůči této rétorice jasně vymezit, protože my nechceme snižovat životní úroveň Čechů a Češek, ale naopak ji zvyšovat,“ uvedla pro Aktuálně.cz.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…