Toto na občany chystá ČSSD. Seznamte se s programem z pera Lubomíra Zaorálka

11.03.2017 13:43

Sociální demokracie si dnes v Brně schvaluje dlouhodobý program. Na třiačtyřiceti stranách klade ČSSD důraz především na ekonomiku. Věnuje se progresivnímu zdanění, sektorové dani pro banky a tak podobně. Stranou pozornosti sociálních demokratů nezůstávají ani doprava, zdravotnictví a další témata. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se tvrdě opřel do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Toto na občany chystá ČSSD. Seznamte se s programem z pera Lubomíra Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil, že ČSSD  nepřipustí obnovení poplatků ve zdravotnictví nebo další privatizaci v tomto odvětví. Staronový šéf ČSSD se hodlá zaměřit mimo jiné na platy pro učitele. Kde na to chce vzít? Tak třeba zavedením čtyř sazeb zdanění fyzických osob. Nejchudší spoluobčané by si podle představ ČSSD měli v maximální možné míře polepšit, zatímco lidé vydělávající přes 50 tisíc sáhnou hlouběji do kapes.

„Příjem nad 40 tisíc by měl být podle ČSSD zdaněn 25 procenty a nad 50 tisíc korun měsíčně dokonce 32 procenty ze superhrubé mzdy. Z příjmů do 30 tisíc by lidé státu odváděli daň ve výši 12 procent. Pro firmy si sociální demokraté naplánovali tři sazby daně z příjmu. Do pěti milionů korun ročního zisku navrhují 14 procent, do 100 milionů korun ročně 19 procent a z vyšších příjmů mají firmy odvádět 24 procent,“ poznamenává server iDnes.cz.

Celý článek naleznete zde

Vedle toho sociální demokraté plánují zatížit dodatečnými daněmi „menší banky“ s aktivy do 50 miliard. Vedle klasické daně z příjmu ve výši 19 procent sociální demokraté počítají s tím, že odvedou navíc 0,05 procenta. Banky, které drží aktiva do 100 miliard, by 50 miliard danily již zmíněným 0,05 %, ale druhou polovinu aktiv ještě 0,1 procenta.

Bohatší banky by analogicky platily ještě víc. Pokud nějaká banka drží aktiva přes 300 miliard, pak by se musela vypořádat s dodatečnou daní na úrovni 0,3 procenta z majetku přesahujícího prvních 100 miliard.

Tvůrcem tohoto programu ČSSD je staronový místopředseda strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Když program představoval, tvrdě zaútočil na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „To, čemu my čelíme dnes, je zabránit odstranění politiky. Nikdo nesmí v této zemi uvažovat o státu jako o svém vlastnictví. Nikdo nesmí o občanech této země uvažovat jako o svých zaměstnancích,“ hřímal v sobotu po 11 hodině dopoledne Zaorálek u řečnického pultíku.

 Pokud jde o zahraniční politiku, sociální demokraté počítají s hlubší integrací České republiky v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…