Toto nastane, až zakážou kouření v hospodě

24.03.2016 9:15

Důkaz z Velké Británie pro české politiky, kteří se nebojí zániku venkovských hospod: Více než 1000 skotských hospod od vyhlášení zákazu kouření zkrachovalo.

Toto nastane, až zakážou kouření v hospodě
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Stovky skotských hospod byly uzavřeny během deseti let od uvedení zákazu kouření. Zákon zabraňující si lidem zapálit v uzavřených veřejných prostorách je obecně považován za dobrou věc. Nicméně nová čísla ukazují, že v posledních deseti letech 1236 hospod ukončilo činnost, což není optimistický údaj.

Ve Skotsku bylo na konci roku 2005 5794 licencovaných restaurací a hospod. Statistika je z doby jen několik týdnů před tím, než bylo ve Skotsku v březnu 2006 v restauracích zakázáno kouření.

Zákaz kouření v restauracích a hlavně v hospodách zafungoval ale přesně tak, jak předpokládají mnozí restauratéři u nás. Stovky hospod začaly krachovat a mizet ze světa. Skotští milovníci pěnivého moku prostě na pivo bez cigarety přestali chodit. Dnes zůstává v provozu pouze 4558 hospod. Skotským pivařům tak ubyla po deseti letech skoro čtvrtina hospod.

O to více si dnes a zítra vychutnávají skotští fandové, kteří přicestovali do Prahy na přátelské utkání s naším národním mužstvem, pražské hospody, kde si k dobrému českému pivu mohou dát (zatím) i cigaretu. V hospodách hlavně na Seifertově ulici na Žižkově, ale i v centru i díky svému tradičnímu oblečení nešli přehlédnout. A protože patří k nejlepším a nejslušnějším fandům v Evropě, s našimi pivaři se živě bavili nejen o fotbale. Často právě o tom, jak se v Čechách máme, že se můžeme rozhodnout pro kuřáckou nebo nekuřáckou restauraci. U nich prý opravdu dochází ke krachu typických skotských hospod, ne nepodobných těm našim. Ztrácí se podle nich i jistá staletá kultura pití piva v širší společnosti hostů a přátel. Přesně jak to nyní hrozí také v Česku. I proto nám Skotové rozumějí a přeji nám, aby to u nás dopadlo lépe než u nich.

A jak se proti tomu Skotové brání? Přesně, jako se zřejmě budou bránit hospodští u nás, pokud protikuřácký zákon projde v původní podobě. Místo zavřených hospod se u nich otvírají nejrůznější soukromé kluby, kde si pivaři k oblíbenému nápoji mohou svoji zaslíbenou cigaretu v klidu vykouřit.

A ještě něco máme podle přímého setkání se skotskými fandy společného. Náš protikuřácký zákon chodí do Sněmovny podporovat ministr Němeček s pohřební urnou, stejně vášnivě prý zákaz kouření obhajuje skotská ministryně zdravotnictví Shona Robisonová.

„Jsem nesmírně hrdá na to, že Skotsko je na cestě k absolutnímu zákazu kouření. Tabák však zůstává nejčastější příčinou zbytečných úmrtí ve Skotsku, což je důvod, proč chceme vytvořit generaci bez tabáku od roku 2034. Stále je nutné vykonat pro dosažení tohoto cíle mnohem více, než jsme dosáhli doposud,“ představila před nedávnem svůj cíl skotská ministryně.

Skotové, i když nepochybují o škodlivosti kouření, však dávají přednost svobodě volby. V tom byli včera s našimi fandy a nejen kuřáky v pražských hospodách absolutně zajedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…