Toxický Visegrád zkrachoval. Macron nebude s odpadlíky z Východu ztrácet čas, děsí se komentátor

26.06.2017 22:39

Analytik Daniel Klimeš v textu pro server Aktuálně.cz konstatuje, že česká politika v EU totálně zkrachovala. Vylámali jsme si zuby na Emanuelu Macronovi. Na tom samém Macronovi, kterého tolik českých politiků přivítalo. Podle Klimeše to ovšem bylo velmi krátkozraké jásání nad výsledkem francouzských prezidentských voleb, protože Macron dával jasně najevo, že bude tvrdě hájit francouzské zájmy, byť je halí do evropského hávu. A Česko doplácí na svou pověst věčného brblala.

Toxický Visegrád zkrachoval. Macron nebude s odpadlíky z Východu ztrácet čas, děsí se komentátor
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Francouzský prezident Emmanuel Macron v prezidentské kampani vystupoval jako proevropský politik, ovšem proevropský viděno z francouzského úhlu pohledu, a to je pohled, který se jen málo shoduje s tím českým.

„Macronův největší majstrštyk nespočívá v dobytí Elysejského paláce ani v získání většiny v Národním shromáždění. Ale v jeho geniální rétorice, kdy navrch hlásá evropskou otevřenost, ale ve skutečnosti tvrdě hájí partikulární francouzské zájmy. Už během jeho prezidentské kampaně bylo jasné, že Macron není jen jedním z těch přijatelnějších kandidátů na prezidenta, ale že bude v případě zvolení i jedním z nejostřejších evropských kritiků východních zemí Unie. Evropa se jeho představách točí okolo francouzsko-německé spolupráce, okolo níž obíhá integrovaná eurozóna. A dále jsou už jen odpadlické země, a speciálně s těmi na východě, které Francii konkurují levnou pracovní silou, není nutné ztrácet čas,“ píše Klimeš.

Že bude tvrdým hráčem, ukázal Macron i v okamžiku, kdy přišly na přetřes platy řidičů kamionové dopravy. Především Francie by si přála, aby i čeští řidiči dostávali francouzské platy, protože jinak jsou platy českých řidičů o dost menší než platy řidičů francouzských. Macron s tím nesouhlasí a ukázal, že bude bojovat za zájmy Francie.

Celý komentář naleznete zde.

Francouzský prezident totiž prosazuje, aby všichni řidiči dostávali nejprve své mzdy, ale pokud budou na cestách déle než tři dny, už by podle představ Macrona měli dostávat minimální mzdu z dané země. To je návrh, který je v rozporu se zájmy České republiky, ale i v rozporu se zájmy mnoha jiných zemí. Teoreticky by pro nás tedy mělo být snadné uzavřít koalici s většinou zemí v EU a donutit Macrona k ústupkům.

Má to ale háček. Česko už má v EU pověst země, která protestuje proti všemu, ale s vlastními návrhy nepřichází. Typickým příkladem může být odmítání kvót pro uprchlíky. Klimeš to vidí tak, že v EU jsme vždycky proti všem, takže když nám jde o něco opravdu velmi důležitého, nikdo s námi nechce jednat o spolupráci.

„S jen velmi malou nadsázkou se dá říci, že Česko již z Evropské unie vystoupilo. Dávno je pryč federalistická koncepce unijní politiky Václava Havla. Zkrachovala i reformní agenda spjatá s Mirkem Topolánkem. A nyní se potápí i ta pragmatická politika ČSSD, která rozhodně nekývala na vše, ale chtěla být v hlavním proudu evropského dění. To už neplatí. Z Visegrádu se stal klub, který Česku spíše škodí, než pomáhá. Praha není schopna přesvědčit Německo a třeba i severské státy, že v pobrexitové Evropě je občas dobré podpořit nějaký ten středoevropský požadavek. Aby něco takového bylo možné, Česko by se muselo aktivně zapojit do některých z aktuálních evropských spoluprací a převzít kus dílu zodpovědnosti za budoucnost Evropy,“ doporučuje Klimeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…