Trampoty Miroslavy Němcové. Málem skončila na ulici. A sebrali jí funkci, i když se Vystrčil přimlouval

20.11.2020 9:56

Bezprostředně poté, co byla Miroslava Němcová (ODS) zvolena senátorkou za Prahu 1, musela řešit problémy s bydlením. Se zánikem mandátu poslankyně jí zaniklo i právo využívat služební byt v Nerudově ulici na Malé straně. Nakonec se rozhodla požádat poslance, aby i nadále mohla byt využívat; jejímu požadavku vyhověli. Podle zjištění Blesku se měl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přimlouvat za to, aby Němcové zůstala i její sněmovní funkce.

Trampoty Miroslavy Němcové. Málem skončila na ulici. A sebrali jí funkci, i když se Vystrčil přimlouval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Paní senátorka Němcová požádala, aby mohla pro své ubytování v Praze ještě nějakou dobu využívat prostory, na které je zvyklá, v poslanecké ubytovně v Nerudově ulici,“ potvrdil Blesku ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Kancelář Poslanecké sněmovny Němcové po projednání ve stálé komisi pro práci Kanceláře PS vyhověla a uzavřela s ní smlouvu o pronájmu.

Informaci redakci potvrdila i Němcová. „Po zvolení jsem požádala Sněmovnu, zda bych tam mohla na přechodnou dobu, než si něco najdu, zůstat,“ sdělila senátorka. „Předpokládám, že se i kvůli výši nájmu budu snažit odstěhovat co nejdříve – snad někdy v lednu nebo v únoru. Teď na to zatím nebyl i kvůli koronavirové krizi čas,“ dodala Němcová.

Němcová komoře Parlamentu za bydlení platí 28,5 tisíce korun měsíčně, což měl stanovit podle tržních cen přizvaný odhadce. Byt bude smět užívat do konce volebního období Sněmovny, tedy do podzimu 2021.

Ve hře byly i návrhy, aby si Němcová ponechala funkci vedoucí delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Orodoval za to ve Sněmovně předseda Senátu a její stranický kolega Miloš Vystrčil (ODS). „Dosud tuto funkci zastávala paní poslankyně Miroslava Němcová, se zánikem jejího poslaneckého mandátu po zvolení senátorkou se tato pozice v Poslanecké sněmovně uvolnila,“ oslovil v dopise Miloš Vystrčil šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

„Domnívám se, že by bylo vhodné a žádoucí, aby paní Němcová ve své misi vedoucí delegace Parlamentního shromáždění RE pokračovala i po zvolení do Senátu,“ pokračuje Vystrčil ve své žádosti, kterou mají Blesk Zprávy k dispozici.

Vystrčil argumentoval tím, že volba nového vedoucího mise proběhne až po příštích sněmovních volbách – tedy na podzim 2021. Organizační výbor Sněmovny jeho žádosti nevyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…