Trampoty ukrajinského prezidenta: Lidé ho vypískali a Západ jej nutí do spolupráce s neoblíbeným premiérem

30.11.2014 7:53

Vlivný britský týdeník The Economist konstatuje, že situace na Ukrajině ani měsíc po volbách není nikterak ideální. Prezident země byl v posledních dnech vypískán davem, který mu vyčítal, že neplní sliby.

Trampoty ukrajinského prezidenta: Lidé ho vypískali a Západ jej nutí do spolupráce s neoblíbeným premiérem
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Hanba! Hanba! Hanba," skandoval dav účastníků slavnostního ceremoniálu pořádaného na počest obětí Majdanu. „Demonstranti obviňovali prezidenta Petro Porošenka, že nedodržuje své sliby. Rok po revoluci, která měla obnovit důstojnost Ukrajiny, se její politici chovají všelijak, ale rozhodně ne důstojněji," míní Economist. 

Od parlamentních voleb uplynuly již čtyři týdny a země stále nemá novou vládu. Neustálé boje o o vládní funkce či parlamentní křesla jsou jasným důkazem slabé vůle a nízké profesionality hlavních hybatelů politické scény. „Je to cirkus a mateřská školka dohromady," komentuje ukrajinskou politiku korespondentka internetového portálu Ukrajinskaya Pravda Maria Žartovskajová.

Podívejte se, jak dopadl prezident Porošenko před lidmi.

„Pět prozápadně orientovaných politických stran podepsalo koaliční dohodu. Prezident Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk slíbili, že vláda bude brzy sestavena. Vzájemná soutěživost však sestavení vlády stále brzdí. Voliči dali nečekaně nejvíce hlasů ve volbách straně Lidová fronta, jejímž lídrem je současný premiér Jaceňuk. Pro prezidenta Porošenka to byla skutečně rána a pro Ukrajinu rovněž," konstatuje Economist. 

„Země má nyní dvě mocenská centra, z nichž ani jedno nechce ustoupit do pozadí. Oba politici marní čas vzájemnými spory a okázalým pozérstvím. Jejich chování tak vyvolává obavy, že se bude opakovat stejná situace, která nakonec `pohřbila` Oranžovou revoluci. Tehdy se podobně nemohli dohodnout prezident Juščenko a premiérka Tymošenková," srovnává Economist. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Porošenko a Jaceňuk si podle Economistu nikdy nebyli příliš blízcí. Západní spojenci Ukrajiny se usilovně snaží dát oba dohromady. „Snaha spojit obě dvě jejich strany dohromady však vyšuměla před volbami do ztracena. Porošenko a Jaceňuk se nemohli shodnout na lídrovi, který by stál v jejím čele. Starosta Lvova Andrij Sadovij, jehož strana Svépomoc skončila na třetím místě, si dle svých slov dělá starosti nad neustálými rozmíškami a drobnými nedorozuměními. Nyní jsou předmětem sporů funkce ministra vnitra, ministra spravedlnosti a předsedy parlamentu," popisuje Economist. 

Týdeník The Economist konstatuje, že i po pádu Janukovyčova režimu je patrný zhoubný vliv ukrajinských oligarchů, kteří se snaží zasahovat do výběru kandidátů pro jednotlivá ministerstva. „Je to animální boj o jednotlivá teritoria," říká Volodymir Fesenko z think tanku Penta. Silné slovo má mezi oligarchy Igor Kolomojskij, guvernér Dněpropetrovsku a jeden z nejvíce nesmiřitelných zastánců pokračování války proti povstalcům. „Má se za to, že ovládá současného ministra vnitra Arsena Avakova," tvrdí Economist. 

Některé části koaliční dohody lze dle mínění Economistu jistě považovat za zemi prospěšné. „Koaliční strany např. přislíbily zrušit poslaneckou imunitu. Majdanská aktivistka Světlana Zališčuková z Porošenkova bloku zmiňuje, že se sestavením koaličního textu pomáhali i zahraniční experti. Připouští ovšem, že některé negativní věci z minulosti jsou stále aktuální. Ministři jsou např. i nadále vybírání pouze podle stranické příslušnosti," píše Economist. 

„Nevidím žádné signály, které by nasvědčovaly tomu, že jsou politici skutečně ochotni nastartovat reformy," tvrdí ekonomický poradce dvou bývalých ukrajinských prezidentů Alexander Paschaver. Západ neustále tlačí na to, aby se vše posunulo dopředu. A že je tato snaha mocnou zbraní, ukazuje i uzavření koaliční dohody těsně před návštěvou amerického viceprezidenta.

„Jedním z klíčových cílů koaliční dohody je také členství země v NATO, což by však podle náměstka ruského ministra zahraničí mohlo vést k další eskalaci napětí. Vojenský velitel NATO Philip Breedlove navštívil 26. listopadu Kyjev, den předtím podle informací ukrajinské strany narušila dvě ruská letadla její vzdušný prostor v regionu Donbas, jenž je pod kontrolou separatistů. Rusko mohlo další ofenzivu začít kdykoli, ale nyní se zdá, že se Kreml spokojil s možností narušovat klidný chod Ukrajiny právě prostřednictvím Donbasu," upozorňuje Economist. 

Týdeník The Economist je přesvědčen, že pokračující pokles ukrajinské ekonomiky by mohl zemi uvrhnout do dalšího chaosu, což by mohlo vyústit v další projevy separatismu v proruských regionech Ukrajiny. Záhadné výbuchy ve městě Charkov jsou prý signálem, že podobný katastrofický scénář je bohužel i nadále ve hře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…