Trapas. „Kontroly nebudou,“ řekl náměstek Síkely. A pak vyšel materiál…

13.08.2022 9:45

Návrh vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o omezení teploty, na kterou lze vytápět byty a veřejné prostory, budí vášně i nadále. V předvčerejším pořadu České televize 90 minut o vyhlášce diskutovali mj. zástupci MPO, energetické poradenské firmy, Asociace hotelů a Asociace provozovatelů sociálních služeb. Na doporučených teplotách se neshodli. A je tu hlavně jedna velká nesrovnalost.

Trapas. „Kontroly nebudou,“ řekl náměstek Síkely. A pak vyšel materiál…
Foto: Piráti
Popisek: Petr Třešňák (Piráti)

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Cílem je zaručit tepelný komfort v domácnostech v případě výpadku,“ prohlásil v pořadu 90' ČT24 náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti) v souvislosti s navrhovanou vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ředitel strategie EGÚ Brno (poradenská firma v oblasti energetiky) Michal Macenauer dodal, že řada objektů byla v minulých letech přetápěna, proto rezervy ještě jsou. Zároveň označil debaty o tom, proč si lidé nemohou více zatopit, za úsměvné. „Jsme ve válečném stavu a toto musí jít stranou. Tady nelze vést diskusi, jestli se máme uskromnit. My se musíme uskromnit a zasadit Rusku malou symbolickou ránu,“ prohlásil Macenauer.

Shoda ale nepanovala mezi všemi zúčastněnými.

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací a člen představenstva Hospodářské komory uvedl, že pro hotelové provozy je vyhláška velmi problematická. „Chápu, že u veřejných budov se může snížit spotřeba, ale pro hotelové provozy je to nepředstavitelné. Těžko vysvětlíme lidem, že se nevykoupou v bazénu, protože tam je snížená teplota, nebo mají méně stupňů v pokoji,“ řekl a pokračoval s tím, že lidé si chodí do hotelů pro kompletní služby a dodržování podmínek stanovených vyhláškou by pro ně mohlo být likvidační.

Jiří Horecký, prezident Asociace provozovatelů sociálních služeb, mluvil v podobném duchu. „S vyhláškou jsme se seznámili a budeme k ní dávat negativní připomínku. Je třeba zmínit, že teplota 20 stupňů je pro seniory nevyhovující,“ uvedl s poukazem na věk seniorů, na komfort, ale i dodržování hygieny a rozdílné potřeby seniorů, kteří normálně fungují a kteří jsou upoutáni na lůžko či na vozík.

Zajímavé je ale v souvislosti s předchozím vyjádřením MPO ujištění náměstka Třešňáka, že opatření nebudou kontrolována. „Skutečně nebudou chodit kontroly,“ zdůraznil Třešňák s tím, že jde pouze o legislativní nástroj.

To je ale v přímém rozporu s tím, co se uvádí v prohlášení MPO pod názvem „Jak budou probíhat kontroly podle nové vyhlášky o vytápění“.

Zda jde tedy o rozdílný pohled ministra Jozefa Síkely (za STAN) a jeho pirátského náměstka, nebo zda skutečně nikdo neví, jak a jestli vůbec se bude vyhláška kontrolovat, tedy není jasné.

Z vyjádření obou politiků by se dalo usuzovat, že kontroly budou probíhat pouze na základě udání Státní energetické inspekci (SEI).

O třešničku na dortu v diskusích kolem nové vyhlášky a vyjádření ohledně „válečného stavu“, ve kterém se má Česká republika nalézat, se postaral další pirátský politik Ondřej Dostál.

Tomu celé dění kolem úpravy teplot, vytápění a debat o tom všem, zřejmě připomnělo legendární scénku ze hry Dobytí severního pólu z Divadla Járy Cimrmana. Tam byl účastníkům expedice, kterým došlo dřevo, neměli čím topit a byla jim zima, vydán seznam povolených témat k rozhovorům, aby se nerozptylovali řečmi o teple.

„Dnes byl vydán zákaz hovorů o kamnech, teplých krajích, peřinách, spále a podobně. Náčelník pro následující dny vydal seznam témat povolených k rozhovorům. Pátek: Holomrazy. Sobota: Mráz - nejlepší děda,“ napsal na twitter Dostál.

V narážce na vyjádření energetického experta ve zmíněném pořadu České televize ještě dodal: „PS: Nejsme ve válečném stavu. Expert si povinně přečte Ústavu.“

Dodejme, že ve zmíněné cimrmanovské hře došly cestovatelům nakonec i potraviny, což se rozhodli vyřešit tak, že snědí jednoho ze členů expedice...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…