Trápí nás kancléř Mynář, stěžuje si Hradní stráž

23.11.2016 7:11

Členové Hradní stráže si stěžují na zmatky i nesmyslné příkazy. Viní z nich kancléře Mynáře, píše server Aktuálně.cz.

Trápí nás kancléř Mynář, stěžuje si Hradní stráž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Policejní kontroly u vstupu do Pražského hradu, kvůli nimž se před areálem tvoří fronty, nejsou jedinou kritizovanou změnou zavedenou v sídle hlavy státu. V poslední době se členové Hradní stráže pozastavují nad různými zmatečnými nebo nelogickými příkazy z  „vyšších míst“, uvádí server.

Patří k nim třeba rozhodnutí prezidentova kancléře Vratislava Mynáře nechat přes noc zcela uzavřenou východní bránu Hradu u Černé věže. K ní každý den přicházejí stovky lidí po Starých zámeckých schodech. Uzavření způsobuje potíže hlavně zaměstnancům a policistům, kteří nastupují na ranní směnu, a nyní musí obcházet celý hradní komplex, píše dále server.

Celý text je ZDE

„Já nejsem klíčník,“ reagoval v úterý Mynář. „Všechny brány Pražského hradu jsou uzavřeny v době jeho vojenského střežení, tedy i brána na Opyši. Doba vojenského střežení platí od 22:00 do 6:00 hodin,“ vysvětlil kancléř.

Podle serveru existuje ještě jiné vysvětlení, proč je východní brána zavřená. Vratislav Mynář bydlí v domě u brány a změny si podle zdrojů z Hradní stráže vyžádal mimo jiné kvůli tomu, že je v místě velký provoz.

Není to poprvé, co kancléř přichází se zvláštními požadavky. Před časem si prý nechal Hradní stráží otevřít uzavřený Jelení příkop. „Zavolalo se nám, že tam půjde, tak se tam poslal voják, aby mu otevřel a kancléř si tam mohl zaběhat,“ potvrdil člen Hradní stráže, který chce kvůli obavě ze ztráty zaměstnání zůstat v anonymitě, ale redakce jeho jméno zná.

Mynář oponuje, že do Jeleního příkopu běhat nechodí. Nicméně podle svých slov má na Pražském hradě „v rámci svých povinností a kontrolních oprávnění umožněn vstup kamkoliv, a to v době vojenského střežení i mimo ni“.

Podle téhož člena Hradní stráže některé sporné příkazy stále nebyly zrušeny. „Máme pořád nařízené, že máme kancléři vzdávat poctu.“ Server připomíná, že něco takového nebylo v minulosti běžné – pocta se vzdává například prezidentovi, ústavním činitelům, zahraničním návštěvám, vysokým důstojníkům a státním symbolům.

Nad jednáním kancléře Mynáře se pozastavuje i bývalý vedoucí prezidentovy ochranky proti dlouhým zbraním Jan Ševčík. Obzvlášť se pozastavuje nad nařízením vzdávat Mynářovi poctu. „To už je vrchol. Proč by měl voják salutovat civilistovi? Tato čest se přece vzdává vojenské hodnosti, a ne člověku,“ řekl serveru Ševčík. Podle něj jde v tomto případě o obtížně prokazatelnou šikanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…