Trapné odcházení Angely Merkelové. Před volbami ji raději nikde neukazují

10.05.2019 18:45

Ekonomka Ilona Švihlíková se zamýšlí nad nedůstojným politickým odcházením Angely Merkelové. Stále ještě předsedkyně německé spolkové vlády začíná být čím dál více zastiňována svou ambiciózní nástupkyní v čele strany a styl, kterým již čtrnáct let kancléřka vládne, se pozvolna vytrácí.

Trapné odcházení Angely Merkelové. Před volbami ji raději nikde neukazují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Angela Merkelová má jako kancléřka vydržet ještě více než dva roky, do voleb na podzim 2021, než zcela opustí politiku. V pozici stranické předsedkyně už ji vystřídala Annegret Kramp-Karrenbauerová, pro jejíž nevyslovitelné jméno si u sousedů zavedli zkratku AKK. Ta má vládnoucí křesťanské demokraty vést i do příštích voleb.

Styl kancléřky Merkelové, charakterizovaný „vysezením“ problému na dlouhých schůzích, však odchází již teď. Ekonomka Ilona Švihlíková připomíná, že její nástupkyně AKK již nyní projevuje mnohem větší razanci a tah na bránu.

Hezká ukázka prý proběhla nedávno, když Emmanuel Macron prezentoval svou vizi dynamické evropské integrace. Teatrální oslava evropanství v té podobě, jaká vyhovuje Francouzům, nebyla ze strany Merkelové tradičně nijak výrazněji komentována.

CELÝ KOMENTÁŘ ILONY ŠVIHLÍKOVÉ ZDE

Zato se ozvala AKK. Macronovi se suverénní německou věcností vzkázala, že prvním krokem jeho změn by mělo být přestěhování Evropského parlamentu ze Štrasburku, na němž si Francouzi tradičně zakládají, a druhým to, že Francie by se ve prospěch Evropské unie měla vzdát svého křesla v Radě bezpečnosti OSN.

Nemluvě o názorech očekávané příští kancléřky na imigraci, které sice nejdou tak daleko jako u bývalého předsedy CSU Horsta Seehofera, ale k heslu Angely Merkelové „Wir schaffen das“ mají také velmi daleko.

Typickým obrázkem dneska prý je, že CDU stále ještě úřadující kancléřku před volbami do Evropského parlamentu raději schovává. Pro kancléřku, která vyhrála čtvery volby za sebou, je to tak podle Švihlíkové loučení velmi potupné.

 

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…