Trefa do černého? Jen co nastoupil Trump, „sejmuli“ prý vůdce Islámského státu. A chystá se převratný krok

25.01.2017 8:15

Donald Trump po nástupu do prezidentského úřadu neztrácí čas. Zakročil proti „potratovým“ neziskovkám, zrušil TTIP, omezil Obamacare a navíc plní i svůj slib zničit Islámský stát. Koalice vedená Američany údajně vážně zranila šéfa ISIS al-Bagdádího. Nové osazenstvo Bílého domu navíc na zničení Islámského státu hodlá otevřeně spolupracovat s Ruskem.

Trefa do černého? Jen co nastoupil Trump, „sejmuli“ prý vůdce Islámského státu. A chystá se převratný krok
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

Trump toho ve své prezidentské kampani i inauguračním projevu slíbil mnoho. I 45. prezidentu Spojených států nakloněni komentátoři konstatovali, že v případě jejich nesplnění bude Trumpova image skomírat. Zatím však jejich obavám nic nenasvědčuje a nový šéf Bílého domu si počíná velmi aktivně. Navíc je mu nakloněna i štěstěna. Jen pár dní od nástupu do prezidentského úřadu byl podle zatím neověřených informací při náletu vážně zraněn al-Bagdádí.

Jak píšou západní média, obávaný vůdce Islámského státu se stal terčem leteckých úderů Američany vedené koalice v severoiráckém městě Al-Baaj. Pokud by se tyto zprávy skutečně potvrdily a vůdce Islámského státu navíc svým zraněním podlehl, byla by to pro muslimské radikály tvrdá rána. Aktuálně čelí mohutné ofenzivě a jimi ovládaná území v Sýrii a Iráku se den ode dne zmenšují. Naopak moc a podpora syrského prezidenta Bašára Asada viditelně roste.

Vývoj na syrských a iráckých bojištích hraje Trumpovi do karet. Sice se mu pravděpodobně nepodaří splnit slib, podle kterého bude Islámský stát vymazán z povrchu zemského do třiceti dnů od převzetí prezidentského úřadu, ale smrt al-Bagdádího by pro něj byla vynikající zprávou. Informace o údajné smrti či vážném zranění vůdce ISIS se nicméně v minulých letech objevily již mnohokrát, ale nakonec nebyly potvrzeny.

Anketa

Bude prezident Donald J. Trump čelit pokusu o atentát?

hlasovalo: 4325 lidí

Americká vláda považuje jeho zatčení či usmrcení za svoji prioritu, o čemž svědčí i navýšení finanční odměny za jeho hlavu na 15 milionů dolarů. Kdo předá úřadům informace vedoucí k jeho dopadení, si potom přijde dokonce na 25 milionů dolarů. Al-Bagdádí si je údajně vědom, že jeho život je vážně ohrožen a „prodat“ jej mohou i nejbližší spolubojovníci. Proto prý uléhá na lůžku oblečen do „sebevražedné vesty“ naplněné výbušninami.

Po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu také zintenzivnila spolupráce mezi Spojenými státy a Ruskem. Trumpova administrativa již otevřeně hlásá, že hodlá Islámský stát zničit společně s Moskvou. Samotný prezident o svých plánech postupovat proti ISIS společně s Ruskem mnohokrát hovořil v průběhu prezidentské kampaně a předevčírem jeho slova na tiskové konferenci potvrdil i mluvčí Sean Spicer.

„Prezident již mnohokrát zmínil, že budeme spolupracovat s jakoukoli zemí, která sdílí náš záměr porazit Islámský stát. Ať už je to Rusko, či jiná země, jsme připraveni postupovat společně,“ uvedl Spicer poté, co Pentagon vyloučil, že by snad již společně americko-ruské operace tohoto rázu proběhly. Pozitivní signál směrem k budoucí spolupráci vyslal tento týden také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, když na tiskové konferenci se svým maďarským protějškem Peterem Szijjartem uvedl, že Vladimir Putin i Donald Trump shodně považují boj proti ISIS za svoji prioritu.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…