Třetí kandidát na eurokomisaře se dostal do problémů

01.10.2019 22:18

Už třetí kandidát na eurokomisaře má problémy. Tříhodinové slyšení navrženého polského eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského zhodnotili v úterý členové zemědělského výboru Evropského parlamentu (EP) AGRUI jako velmi neuspokojivé. Maďarsko už v pondělí svého nominanta vyměnilo, píše server Novinky.cz.

Třetí kandidát na eurokomisaře se dostal do problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

„Odpovědi nebyly jasné a nechceme diskutovat, ale vidět jasný návrh pro naše zemědělce,“ uvedl ve svém tweetu lidovecký šéf výboru Norbert Lins k odpovědím Wojciechowského. Někteří jeho kolegové hovořili prý o tom, že by rádi pozvali Wojciechowského na dodatečné slyšení za dva týdny. O jeho osudu by do středy měli rozhodnout zástupci jednotlivých politických skupin ve výboru.

Wojciechowski hovořil o nutnosti podpořit zemědělce, z nichž řada krachuje. Kromě toho také kritiku vyvolaly další jeho nekonkrétní odpovědi. Slíbil například, že EK bude více podporovat ekologicky odpovědné zemědělství, ale nenabídl žádné opatření kromě podpory pro farmy používající vlastní krmiva.

Wojciechowski navržený polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) je považován za nejslabšího kandidáta. Vyšetřuje ho úřad pro boj s podvody OLAF, a to kvůli údajnému zneužívání europoslaneckých náhrad. V minulém týdnu čelili problémům kandidáti navržení Maďarskem a Rumunskem, které nedoporučil právní výbor EP JURI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…