Tripartita by měla projednávat rozpočet na příští rok. Ale řada věcí ještě není spočítaná

13.09.2022 6:30

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dnes sejdou, aby projednali návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje schodek 270 miliard korun. Tripartita by měla diskutovat také o opatřeních ke zmírnění dopadů drahých energií na firmy, postupu přípravy dopravních staveb a dalšího plánu restrukturalizace tří krajů.

Tripartita by měla projednávat rozpočet na příští rok. Ale řada věcí ještě není spočítaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do sálu, kde vláda zasedá

Podle návrhu by stát mohl příští rok hospodařit s příjmy 1,749 bilionu korun a výdaji 2,019 bilionu. Schodek by činil 270 miliard. Pro letošek počítá vláda s deficitem o 60 miliard vyšším. Rozpočet na rok 2023 ale nezahrnuje ještě výdaje na úsporný tarif a další kroky či příjmy ze zamýšlené daně z neočekávaných zisků. Kabinet by měl zákon o rozpočtu začít projednávat ve středu.

Odboroví předáci a zástupci zaměstnavatelů požadovali před několika týdny svolání mimořádné tripartity kvůli růstu cen energií a podpoře firem. Jednání se neuskutečnilo. Debata o možných krocích ke zmírnění dopadů ruské invaze a energetické krize se povede dnes.

Vláda v pondělí rozhodla o zastropování cen energií. Ministerstvo průmyslu v podkladech pro tripartitní jednání pak uvádí, že analyzuje možnosti podpory v takzvaném dočasném krizovém rámci EU. Členské státy tak mohou firmám poskytovat různou pomoc, pokud si ji nechají předem schválit Evropskou komisí. Resort průmyslu podle podkladů zvažuje záruky za úvěry jako za covidu. Odbory a zaměstnavatelé vládu kritizují za to, že se chystá krizový rámec využít až půl roku po jeho přijetí. Ministerstvo jako další plánovaná opatření jmenuje urychlení povolovacího procesu instalování obnovitelných zdrojů, půjčku obchodníkům s energiemi či dotace pět miliard korun z Národního plánu obnovy na nahrazení výrobních technologií, kde se využívají fosilní paliva a materiály.

Tripartita by měla jednat také o přípravě dopravních staveb za víc než 300 milionů korun či o plánu restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje na další dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…