Tripartita probere návrh rozpočtu, zabývat se bude i změnami ve školství

10.07.2023 6:38

Výhrady k návrhu státního rozpočtu na příští rok budou moct dnes zaměstnavatelé a zástupci odborů probrat s ministry na zasedání tripartity ve Strakově akademii. Naplánováno je tam také jednání krajských tripartit, a to zejména na téma změn plánovaných v základním a středním školství a financování sociálních a zdravotních služeb. Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády proberou změnu v týmu pro místní rozvoj a unijní fondy. Zabývat se budou také změnami v zaměstnanosti v příštích osmi letech vyplývající z generačních změn na trhu práce a strategií podpory exportu.

Tripartita probere návrh rozpočtu, zabývat se bude i změnami ve školství
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024 v druhé polovině června, počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Výše příjmů a výdajů se ještě bude měnit po zpracování srpnové makroekonomické prognózy Ministerstva financí.Vláda musí konečnou podobu rozpočtu schválit do konce září, do té doby počítá s debatou o jednotlivých kapitolách. Kabinet už rozhodl, že nebude v rozpočtu na příští rok snižovat tarifní platy státních zaměstnanců o pět procent, jak původně zvažoval, ale ponechá je na úrovni letošního roku.

V porovnání s letošním rokem pracuje návrh rozpočtu na příští rok s příjmy o 29,1 miliardy nižšími a výdaji o 89,1 miliardy nižšími. Na výdajové straně je největší nárůst v kapitole Ministerstva obrany, jehož rozpočet roste o 48 miliard korun kvůli naplnění zákona, podle něhož musí obranné výdaje dosahovat dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). O 39,6 miliardy korun rostou výdaje na důchody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …