Tripartita projedná výhrady firem i odborů k novele zákoníku práce

18.05.2016 6:27

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se budou dnes společně snažit najít shodu na podobě chystané novely zákoníku práce. Zástupci firem i odboráři mají k návrhům řadu výhrad. Se členy kabinetu budou jednat i o odměňování státních zaměstnanců, plánovaných dopravních stavbách a financování regionálního školství.

Tripartita projedná výhrady firem i odborů k novele zákoníku práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začátek jednání vlády se protáhl asi o dvacet minut. Čekalo se na premiéra Bohuslava Sobotku

Návrh změn zákoníku práce, který nově upravuje počítání dovolené či práci z domova, vyvolal rozporuplné reakce. Ministerstvo práce k novele dostalo na 600 výhrad. Některá plánovaná ustanovení z textu proto zřejmě už vypadla, a to například o vyšších příplatcích za pohotovost či o ochraně před stresem v práci.

Ministerstvo připravilo i návrh změn v odměňování státních zaměstnanců, kterých je asi 65.000. Díky úpravám chce do státních služeb přilákat mladé lidi i experty z firem. Počítá se s náborovými příspěvky, s tarifem 200 procent pro odborníky i rychlejším růstem výdělků vysokoškoláků. Víc zvýšit by se měly také tarify lidem na ministerstvech a v 11 centrálních úřadech, než státním zaměstnancům v ostatních institucích. Pracovníci v ústředí prý pobírají méně.

Tripartita se zaměří i na dopravní agendu. Jednat bude mimo jiné o přípravě velkých dopravních staveb. U nich hrozí zpoždění kvůli potížím s analýzami o dopadech na životní prostředí (EIA). Posledním bodem programu má být reforma financování regionálního školství. Platit by měla od roku 2018.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…