Trochu jiné zprávy z Ukrajiny. A zaručeně spolehlivé. Čtěte

14.08.2014 11:27

Poslední zpráva pozorovatelů OBSE na Ukrajině popisuje situaci na východě země, v Kyjevě a dalších městech na západě. Hovoří o postupném zklidňování situace, návratu k normálnímu životu i o tom, že řada separatistů z východu nechce dále vést konflikt.

Trochu jiné zprávy z Ukrajiny. A zaručeně spolehlivé. Čtěte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Portréty „nebeské setniny“ visí všude

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Ve městě Pervomajskij, devadesát kilometrů jihozápadně od Charkova, je podle pozorovatelů veřejné mínění jednoznačně proruské. Osmdesát procent populace se rovnou považuje za etnické Rusy a třetina mužů z oblasti jezdí pracovat přes hranice do Ruska. Lidé nepodporují kyjevskou vládu. Nemají však chuť se proti ní bouřit, neboť je pro ně stále důležitější udržování míru.

Orgány státu se snaží v oblasti nastolit pořádek. Policejní šéf v Severodoněcku, 97 kilometrů na severozápad od Luhansku, uvedl, že zadržení lidí, kteří podporovali separatistickou Luhanskou lidovou republiku ze strany praporu ukrajinských dobrovolníků, bylo nezákonné. Mezi zadrženými měl být i starosta Luhansku. Vzhledem k tomu, že prapor vystupoval jako vojenská jednotka, vyzval policejní šéf ministerstvo obrany, aby zasáhlo a odvelelo jednotku z oblasti.

Zadržený starosta je podle něj nyní na bezpečném místě a je považován za oběť zločinu.

Kromě toho však policejní šéf uvedl, že takzvané „kontrolní body“, kde byl starosta a další lidé zadrženi, jsou užívány k hledání osob podezřelých z nezákonné činnosti.

Ve vazební věznici na okraji města Doněck pak službu konající dozorce informoval pozorovatele, že 9. srpna byla budova věznice bombardována, což mělo za důsledek, že jedna ze stíhaných byla zabita a tři další zraněny, stejně jako tři dozorci. Situace mělo využít k útěku 106 vězňů, šedesát se jich prý ale už vrátilo.

Celou zprávu v angličtině si přečtěte ZDE.

Pozorovatelé viděli značné škody i na budovách v okolí. Jeden rodinný dům měl být zcela zničen, na jiných bylo možné pozorovat poškození způsobená výbuchem.

Ve městě Kramatorsk 97 kilometrů severně od Doněcku byly podle místní správy obnoveny výplaty důchodů a začal se realizovat program ekonomické obnovy. Z osmdesáti tisíc uprchlých obyvatel se mělo vrátit již 40 procent. Uchylují se tam i lidé z města Gorlovka nebo přímo z Doněcku.

Ve městě Dněpropetrovsk zástupci nevládních organizací informovali, že současný stav má velmi negativní vliv na statistiky domácího násilí. Nedávno jmenovaný šéf celníků ve městě pak informoval, že v minulém týdnu bylo asi sto kilometrů jihovýchodně od města nalezeno v autě 12 granátů. Rovněž vyzval k tomu, aby bylo blokováno televizní a rozhlasové vysílání z Ruska, a rovněž místní sdělovací prostředky by podle něj měly „nést odpovědnost“ za podporu separatistů.

Ve městě se rovněž za účasti pozorovatelů uskutečnil „kulatý stůl“, na kterém náměstek guvernéra oblasti informoval, že se ve městě dramaticky snížil počet proruských mítinků a akcí. V únoru a březnu měla být účast v řádu tisíců, v červnu se konalo pouze jedno shromáždění za účasti asi třiceti osob.

Klidná má být situace ve městech Cherson a Oděsa, stejně jako v Ivano-Frankivsku. Ve městě Hlyboca, kde žije silná rumunská komunita, úřadující šéf okresní správy uvedl, že příčinou nedávných protestů této menšiny nebylo ani tak etnické napětí, jako spíše nedostatek komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…