Trump? Jen žádnou paniku. Komentátor nalinkoval strategii jaderného odstrašení Ruska

11.02.2017 8:40

O tom, že Evropská unie má být jadernou velmocí, se rozepsal v dnešním vydání MF Dnes její redaktor Luboš Palata. Zmínil také, že při pohledu na první týdny vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa není třeba podléhat panice, ale je nutné se připravit na velice nečekaný vývoj, který může nastat v transatlantických vztazích.

Trump? Jen žádnou paniku. Komentátor nalinkoval strategii jaderného odstrašení Ruska
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Kdyby k něčemu došlo, bude se lámat chleba a půjde v neposlední řadě o udržení prostoru svobody i demokracie a je dost dobře možné, že i o válku a o mír. A to především vůči agresivnímu sousedovi Unie – nukleární velmoci Rusku,“ varuje Palata ve svém sloupku. A zaměřuje se na Polsko, jehož ministr zahraničí Witold Waszczykowski se v minulých dnech přiklonil k Německu a EU. „Jen tím zopakoval příkaz, který před ním vydal po setkání s Angelou Merkelovou nekorunovaný vládce Polska Jaroslaw Kaczynski,“ zmínil se slovy, že Kaczynski vidí v zásadním posílení vojenské síly EU hlavní záruku bezpečnosti pro svoji zemi. 

EU by se podle něj měla stát jadernou velmocí, jež by byla schopna jaderného odstrašení Ruska. „Problémem je smlouva o nešíření jaderných zbraní, která něco takového neumožňuje, nehledě na neexistenci evropské armády, která se zdá být podmínkou něčeho takového. Přesto tu jedna možnost existuje a navíc se už v rámci NATO uplatňuje,“ podotýká také Palata a popisuje systém sdílení jaderných zbraní, který umožňuje zemím bez jaderných zbraní začlenit do své strategie použití jaderných sil vlastními vojenskými jednotkami. 

„Není proto třeba vymýšlet nové systémy nebo struktury, ale využít ty stávající a nejlépe fungující, tedy NATO. A do systému ‚sdílení‘ napojit jaderné zbraně třetí největší nukleární mocnosti, kterou je unijní Francie. Zájemci o sdílení z řad EU by Paříži mohli přispět na drahý vývoj a výrobu jaderných zbraní,“ uzavřel Palata s tím, že by tímto nešlo o krok namířený proti USA a jejich roli v NATO. Byl by to podle něj jen krok, díky němuž by se putinovské Rusko jednou provždy poslalo do patřičných mezí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…