Trump je Putinův idiot, napsal Teodor Marjanovič

03.01.2017 10:02

Za necelé tři týdny se ujme šéfovské role v jediné pořádné západní velmoci ignorant se sklonem obdivovat kremelského vládce. Což je zlá zpráva také pro naši část světa, beztak vystavenou ruským ambicím, píše na webu Hospodářských novin jejich komentátor Teodor Marjanovič.

Trump je Putinův idiot, napsal Teodor Marjanovič
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Připomíná, že Trump chválil Putina za odmítnutí recipročně reagovat na vyhoštění více než tří desítek ruských diplomatů z USA. Trump označil Putina za chytrého.

Celý text je ZDE

A proč je tedy „chytrý“? ptá se Marjanovič. „Protože Putin řekl, že s odvetou počká na dobu, kdy se moci ujme Trump. Jinými slovy, že si počká na Trumpovu inauguraci, aby se s ním mohl nějak domluvit,“ odpovídá si Marjanovič.

Podle něj se tak ukazuje, v čem spočívá asi nejnebezpečnější rys Trumpovy osobnosti. „Hybnou pákou jeho myšlenkových pochodů není nic než dost pubertální snaha stát proti všem a nedbat na nic, zejména pak ne na varování expertů − včetně těch z amerických zpravodajských služeb. Trump je zjevně naivně přesvědčen, že Putina nějak ‚uhraje‘, a že pokud by teď zatáhl s Obamou za stejný provaz, jak ho k tomu ponoukají i republikánští jestřábi typu senátora Johna McCaina, nechal by se vmanévrovat do hlavního proudu a nemohl by pak s Putinem uzavírat dohody,“ píše Marjanovič.

Rok 2017 proto podle něj začíná obavou, že součástí pravděpodobné Trumpovy dohody s Putinem bude také uznání ruské anexe Krymu, jakož i obecně příslib velmi benevolentního přístupu k obnově ruské sféry vlivu ve střední a východní Evropě. „Jinak řečeno, jistěže se s Moskvou dá vyjednávat. Ale musí to být za jiného předpokladu. Když Ronald Reagan nabídl v 80. letech Michailu Gorbačovovi dohody o odzbrojení, stalo se tak poté, co nejprve SSSR uzbrojil až k pokraji ekonomického kolapsu. Jenže Rusko dnes nekolabuje, naopak je na koni. Putin našel v Trumpovi užitečného idiota,“ uzavírá Marjanovič svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…