Trump klidně začne jadernou válku, udeřila Clintonová. Ale pak jí něco připomněli z vlastní strany...

04.06.2016 15:02

Demokratická kandidátka na prezidenta USA, bývalá první dáma Hillary Clintonová, se tvrdě opřela do svého republikánského soka Donalda Trumpa. Jeho koncepce zahraniční politiky podle ní představuje ohrožení americké bezpečnosti a bojí se mu svěřit do rukou jaderné zbraně. Informuje agentura Reuters.

Trump klidně začne jadernou válku, udeřila Clintonová. Ale pak jí něco připomněli z vlastní strany...
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Clintonová se o Trumpově koncepci vyjádřila jako o „nekoherentní“ politice. Podle ní je dost možné, že by začal kvůli své urážlivosti jadernou válku.

„Nápady Donalda Trumpa nejenže jsou jiné, jsou nebezpečně matoucí,“ řekla Clintonová. „Dokonce to ani nejsou vlastně nápady, jen snůška bizarních průpovídek, osobních svárů a sprostých lží.“

Trump, kterému se podařilo vymýtit jakoukoliv opozici v řadách republikánských kandidátů, se mezitím o Clintonové vyjadřuje jen jako o „Křivé Hillary“ a propírá historii nevěr jejího manžela, bývalého prezidenta Billa Clintona.

Zatímco útočila na Trumpa, připomínala své úspěchy z doby, kdy působila jako ministryně zahraničí. Vzpomínala na svou roli rádkyně prezidenta Obamy během mise s cílem zabít šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina, čímž dávala najevo, že její přístup k zahraniční politice je výrazně serióznější než ten Trumpův.

„Chválí diktátory, jako je Vladimir Putin, a pouští se do křížku s našimi přáteli včetně britského premiéra, starosty Londýna, německé kancléřky, mexického prezidenta i papeže,“ vyčetla Clintonová neúplný seznam lidí, které Trump v průběhu kampaně urazil či na ně jinak útočil.

Celý text zde.

USA podle ní již skvělé jsou a měly by si uvědomit, že je to velká, „štědrá a sebevědomá“ země. Trumpova vize je podle ní vize slabé, naštvané a bojácné USA, která je v úpadku.

Demokratický kandidát Bernie Sanders dal Clintonové za pravdu v tom, že je Trumpova politika „zbrklá a nezodpovědná“, připomněl však i mnohé její vlastní přešlapy, jako byla podpora války v Iráku či její boj za změnu režimu v Libyi, jehož následky si země nese dodnes a začíná je vyvážet i za svoje hranice.

Podle nejnovějších průzkumů to však vypadá, že USA jsou rozpolcené. Velká část voličů však chce zvolit menší zlo, což je podle nich v současnosti velmi těžké odhadnout. Polovina Trumpových příznivců jej bude volit jen proto, aby se prezidentkou nestala Clintonová, a na druhé straně 41 % jejích voličů tvrdí, že jí dá hlas jen proto, aby nevyhrál Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…