Trump vystoupil večer před Dnem nezávislosti s ohnivým projevem. Udeřil na demonstranty i ničitele soch

04.07.2020 12:58

Prezident Spojených států Donald Trump promluvil v předvečer Dne nezávislosti pod horou Mount Rushmore s obřím sousoším bývalých prezidentů USA. Kromě minulosti a kultury Spojených států hovořil také o levicové kulturní revoluci či o údajných snahách vymazat historii.

Trump vystoupil večer před Dnem nezávislosti s ohnivým projevem. Udeřil na demonstranty i ničitele soch
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Donald Trump

Trump mimo jiné ve svých slovech kritizoval demonstranty za ničení soch někdejších státníků, média a školy pak kritizoval za extrémní indoktrinaci Američanů. Píše o tom server Českénoviny.cz. Slova Trumpa podle něj poslouchaly tisíce lidí, uskutečnila se však i demonstrace indiánů. I přestože v USA zuří koronavirus, Trump se k němu vyjádřil jen okrajově.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
Poté se vyjadřoval mimo jiné k vlně demonstrací, která zachvátila americká města po květnové smrti neozbrojeného černocha George Floyda v rukách policie v Minneapolisu. Protestní hnutí z pohledu Trumpa ohrožuje základy amerického politického systému. O lidech, kteří v posledních týdnech ničí sochy spojené s otrokářskou minulostí USA a další památníky, hovořil jako o „rozzuřených masách“, které vedou „nemilosrdnou kampaň s cílem vymazat naši historii“. Snaží se také, podle něj, „strhnout sochy zakladatelů, znevážit naše nejposvátnější památníky a rozpoutat vlnu násilí“ v amerických městech. „Myslí si, že Američané jsou slabí, měkcí a poddajní,“ uvedl.

Dodal, že levicovou kulturní revolucí chtějí vyvrátit americkou revoluci, která přinesla vznik Spojeným státům. „Aby tak učinili, zničí naši civilizaci, která zachránila miliardy lidí od chudoby, nemocí, hladu a která pozvedla lidskost do nových výšin úspěchů, objevů a pokroku,“ řekl. A zkritizoval „školy, zpravodajské redakce a korporátní zasedací místnosti“, v nichž se podle něj „ukrývá nový krajně levicový fašismus“. 

Podle AP byla Trumpova slova „přímým apelem na roztrpčené bílé voliče“ přesně čtyři měsíce před dnem prezidentských voleb. Ačkoli páteční program pod ikonickým památníkem čtyř amerických exprezidentů nebyl zorganizován Trumpovou kampaní, akce měla podle AP velmi podobný ráz jako prezidentovy předvolební mítinky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …