Trváme na zákazu mešit, práva šaría a zahalování na veřejnosti, říká Okamura

04.11.2017 19:35

Předseda Tomio Okamura brání své hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), že není extrémní, a trvá na prosazení některých bodů svého programu – jako je například zákaz mešit či snaha dostat do trestního zákoníku zákaz propagace práva šaría.

Trváme na zákazu mešit, práva šaría a zahalování na veřejnosti, říká Okamura
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

Hnutí SPD v prohlášení uvedlo, že nabídlo ANO vládní spoluodpovědnost, ale ANO to odmítlo. Předtím ale tvrdili, že spolu o vládě nejednají. Předseda SPD to vysvětluje tím, že na prvním místě je pro SPD prosazení politického programu. „Po čtyřech letech v opozici můžu s plnou odpovědností říct, že pokud nejste součástí vlády, neprosadíte z programu nic,“ sdělil Okamura v rozhovoru pro deník Právo a také dodal, že stále platí, že je pro stranu problém podporovat vládu, kde by byl trestně obviněný premiér.

Předseda SPD také uvedl, že schůzky, které s hnutím ANO probíhaly, mu připadaly ze strany ANO jako marketing. „Od začátku byla jejich cílem jednobarevná vláda. Nemají ale mandát k tomu, aby vládli sami. Ve druhém kole jednání s námi jsme došli k šestému programovému bodu z dvaceti pěti a Andrej Babiš náhle vyhlásil přes média, že není nikdo, kdo by s ním vládl, a že sestaví menšinovou vládu,“ upřesnil.

V jednáních hnutí SPD opakovaně uvedlo, že má zájem s ANO vstoupit do vlády jen za určitých podmínek, Babišův přístup ale nechápe. „Babiš od začátku říká, že nechce vládnout s SPD. Upřímně řečeno jeho důvodům nerozumím. Jistě bychom našli programové průsečíky, abychom mohli měnit Českou republiku k lepšímu,“ je přesvědčen Okamura.

Najít spojence u jiných stran, než je ANO, je podle Okamury obtížné. Zbylé strany se podle něj jen okopávají, dělají si navzájem naschvály. Jednají o postech a korytech. „Nikde jsem z jejich úst neslyšel nic o programu,“ říká Okamura a dodává, že zůstanou v opozici, protože menšinovou vládu, která nebude plnit jejich program, nepodpoří.

Okamura také sdělil, že mimořádně citlivým bodem bylo na schůzkách s ANO referendum o EU. „Babiš nám opakovaně říkal, že ho odmítá. Ukázalo se, že je to mimořádně citlivý bod. My jsme navrhli druhou variantu, a to je zákon o referendu jako takový. Ať se bavíme o kvoru,“ upřesňuje a dodává, že ANO se v minulosti ohánělo referendy, ale nyní to vypadá, že chtějí zakázat občanům rozhodnout se v otázce, pro kterou se už jednou v referendu přece rozhodovali.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na otázku, co Tomio Okamura říká na odvolatelnost politiků a zda by byl ochoten se jí vzdát a zůstat jen u přímé volby hejtmanů a starostů, sdělil, že odvolatelnost by zde byla automatická. U hejtmanů a starostů by bylo místní referendum. „Stejně tak by to bylo s prezidentem. Pokud by někdo sesbíral petici s 250 tisíci podpisy za odvolání prezidenta, vyhlásí se nové volby,“ dodal.

Co se týče poslanců, tak návrh SPD by byl zrušit Senát, snížit počet poslanců na osmdesát jedna, aby se volili přímou volbou a aby byli odvolatelní. 

Volební systém ale nechtějí měnit ani Piráti, ani KSČM, což předsedu SPD prý překvapuje a je vidět, že hnutí SPD jako jediné v Parlamentu prosazuje přímou demokracii. „Ke změně politického systému chceme postupně dojít, ale začínáme odspodu, a to je přímá volba starostů a hejtmanů a jejich odvolatelnost,“ řekl.

Mezi body, na které na schůzkách ANO kývlo, se řadí i zákaz propagace islámského práva šaría. „Chceme do trestního zákoníku zákaz propagace práva šaría, zakázat zahalování na veřejnosti jako symbol islámské ideologie. V Rakousku a ve Francii už tato právní úprava je,“ uzavřel předseda SPD s tím, že by to znamenalo i zákaz mešit v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…