Tsipras hrozí pádem vlády. Český ministr pro privatizaci volá po tvrdosti

15.07.2015 20:53

Řecký premiér Alexis Tsipras na půdě parlamentu pohrozil, že podá demisi, pokud pro dohodnuté reformy nebudou hlasovat všichni poslanci uskupení Syriza, které vede. Experti a politici ve vyjádření pro ČT24 komentují to, co se teď děje. Před parlamentem na jihu Evropy navíc pokračuje pod vedením odborářů demonstrace proti přijetí návrhů věřitelů. Své k tomu řekli i Miloslav Ransdorf (KSČM) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Tsipras hrozí pádem vlády. Český ministr pro privatizaci volá po tvrdosti
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Ekonom Tomáš Ježek, jenž byl v české vládě ministrem pro privatizaci, má ale jasno. Řekové sice protestují, ale posledních pět let se ukazuje, že nebyli schopni uskutečnit tvrdé reformy. „Je třeba postupovat razantně a tvrdě, vzkázal Řekům jeden z otců české privatizace.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil k tomu dodal, že by EU měla kontrolovat Řecko, zda opravdu šetří. „Když jsem byl ve vládě ODS, tak jsem byl proti dohledu EU, neboť jsem věřil, že jednotlivé státy budou schopny uhlídat své dluhy samy, např. díky finanční ústavě, ale ukazuje se, že současná vláda není ochotna takovýto nástroj přijmout, takže je zřejmě nějaká kontrola na místě, protože se na Řecku ukazuje, že dluhy jednoho dne každou zemi doženou.

Pospíšil by byl nakloněn tomu, aby Řecko přešlo na vlastní měnu, stejný názor vyjádřil i jeho kolega z europarlamentu Petr Mach (Svobodní). Europoslanec za ANO Pavel Telička vidí současnou situaci jako naději pro Řecko. Naproti tomu komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf nabídl jiný pohled. Dosud ordinovaná léčba v Řecku byla podle jeho názoru špatně. „A já si navíc myslím, že evropské vládní elity využijí tuto situaci k útoku na sociální stát,“ varoval Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …