Tsipras prosadil reformy. Navzdory demonstraci v Aténách a odporu několika členů vlády

11.07.2015 6:25

Řecký parlament s přispěním opozice schválil použití reformních návrhů řecké vlády jako základu pro jednání s věřiteli o získání nové finanční pomoci. Tu silně zadlužené Řecko nutně potřebuje k odvrácení platební neschopnosti. Reformními návrhy se budou v sobotu odpoledne zabývat i ministři financí eurozóny, kteří rozhodnou, zda má vůbec smysl o poskytnutí pomoci jednat.

Tsipras prosadil reformy. Navzdory demonstraci v Aténách a odporu několika členů vlády
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Řecká vláda reformní plán zahrnující tvrdá úsporná opatření předala již ve čtvrtek představitelům eurozóny. V třísetčlenném parlamentu podpořilo vládní plán 251 zákonodárců. K získání souhlasu s reformami nicméně potřebovala vláda i hlasy opozice, protože někteří členové vládní strany SYRIZA, včetně dvou ministrů, byli proti, nebo se hlasování zdrželi. To, jak uvedla agentury AP, vyvolává pochybnosti ohledně stability vlády.

Již před hlasováním vyzvalo několik členů strany SYRIZA k návratu k drachmě, pokud nebude možná dohoda s mezinárodními věřitelskými institucemi bez úsporných opatření. V pátek večer navíc v centru Atén protestovalo proti úsporným opatřením zhruba 7000 lidí.

Tsipras: Prioritou je dosáhnout pozitivního výsledku

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) podle zdroje agentury AFP hodnotí reformy kladně a považují je za základ pro jednání o novém balíku pomoci v hodnotě 74 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).

Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací je nyní "stoprocentně jisté", že ministři financí eurozóny se dohodnou na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu pro Řecko.

Řecký premiér Alexis Tsipras po schválení reforem parlamentem prohlásil, že vláda získala silný mandát k dokončení jednání s věřiteli. Dodal, že prioritou je nyní dosáhnout pozitivního výsledku jednání.

Atény výměnou za pomoc slibují udržení a zvyšování primárního rozpočtového přebytku, zvýšení některých daní, snížení výdajů například na obranu, postupnou reformu penzí i veřejného sektoru, lepší výběr daní i pokračování privatizace. Tyto reformy jsou podobné dřívějším návrhům věřitelů, které Řekové minulý týden v referendu odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…