Tu máš, ožralo. Chorvati se začali bránit, jak to Čech nezná

16.06.2023 10:44

ZE SVĚTA Dovolená v Chorvatsku má i stinné stránky. Opilí turisté zatěžují záchrannou službu a místní musí čekat na sanitku, stěžují si Chorvati ambasádám států, z nichž přijíždějí nejproblematičtější návštěvníci. Jak uvádějí chorvatská média, zvracející a močící turisté už štvou obyvatele tak, že si „ožraly“ začali natáčet a umísťovat na internet. Chorvatské úřady zavádějí i takové tresty, které Čech nezná. Je třeba zakázáno nosit oblečení, které propaguje užívání drog. Pokuty v Chorvatsku nejsou nízké.

Tu máš, ožralo. Chorvati se začali bránit, jak to Čech nezná
Foto: Facebook, město Split
Popisek: Chorvatské letovisko Split

„To není turistika, to je terorismus,“ napsal o chování zahraničních turistů deník Slobodna Dalmacija s tím, že na kritickou situaci, která nastala v důsledku řádění některých turistů, reagují už i tamní úřady a to zvyšováním pokut za výtržnosti, opilost apod.

Podle deníku na tom ale mají největší zásluhu lidé, kteří žijí v exponovaných letoviscích a kteří už nadále odmítají snášet turistické řádění. Centra těchto měst popsal jako městské čtvrti obývané vyčerpanými nájemníky, kteří se neživí turistickým ruchem.

„Vedení měst se nakonec chopilo taktovky a my se nemůžeme zbavit dojmu, že velkou zásluhu na tom mají obyvatelé centra, kteří zahájili bezprecedentní kampaň za záchranu svého klidu,“ píše doslova Slobodna Dalmacija a dodává, že města napsala na velvyslanectví Británie, Irska, Austrálie, Nizozemska a dalším, aby země, ze kterých přijíždějí nejproblematičtější turisté, upozornila na situaci, kdy je třeba pro místní obyvatele nedostupná zdravotnická pohotovost, protože záchranáři jsou zaměstnaní opilými turisty.

Zdroj: Slobodna Dalmacija

 

„V naší zemi žije starší populace s vysokým výskytem srdečních a mozkových příhod. Je mnoho automobilových a jiných nehod, při kterých umírají lidé. Mnohdy je omezená doba, během které mohou být jejich životy zachráněny,“ stálo v petici.

„Nechceme, aby někdo v této zemi ztratil milovanou osobu, protože sanitka jela vyzvednout arogantního opilého blázna,“ apelují Chorvaté na ambasády a sami v tomto případě převzali iniciativu.

„Založili skutečnou tajnou službu v dalmatském stylu: Řádění v ulicích nahrávají a dávají to na internet. Je bolestné se na to dívat,“ píše dále deník a uvádí příklad:

„Diokleciánův palác se až do svítání mění v bojiště: Opilí lidé se hádají o rozbité lahve, perou se, obchodují s drogami a pak se předávkují různými chemikáliemi, upadají do alkoholického kómatu a útočí na sebe. Když jdete ráno do práce, šlapete v krvi, nohy se vám lepí k zemi od rozlitého pití.“

Pravděpodobně nejproblematičtějšími turisty se jeví Angličané. Jejich řádění se v Chorvatsku stalo pověstným. Není tedy divu, že na situaci zareagoval i britský deník The Mirror, který ve svém článku varuje svoje občany před vysokými pokutami, které jim nově od chorvatských úřadů hrozí.

„Chorvatsko zavedlo nová turistická pravidla v oblíbených prázdninových destinacích, jako je Split a Dubrovník – a za jejich porušení hrozí vysoké pokuty,“ píše se v článku s tím, že by Britové mířící na dovolenou do Chorvatska měli vzít na vědomí nová přísná pravidla pro turisty a pokuty až 3400 liber pro ty, kteří omezení poruší.

Dubrovník podle The Mirror již zakazuje návštěvníkům procházet se po svém starém městě v bikinách nebo nahoře bez a nyní jej následuje město Split.

Zdroj: Slobodna Dalmacija

 

„Nová pravidla zakazují lidem chodit po historickém centru v plavkách, spodním prádle nebo bez oblečení na veřejném prostranství a platí pro turisty i místní,“ dodává ještě s tím, že trest by mohli dostat i turisté, kteří nosí „oděv propagující užívání drog“.

To ale není to hlavní. Ve světle výše uvedeného chování opilých turistů se jako zásadní jeví další omezení a postihy.

Ti, kdo si chtějí užívat nočního života, by měli zbystřit, protože nově může být za „narušení veřejného pořádku“, jako je třeba viditelná opilost na veřejnosti, udělena pokuta až 4000 EUR (zhruba 100 000 Kč).

Zdroj: Slobodnaja Dalmacija

 

Na situaci reagovaly už i vlády některých zemí, jejichž občané se do Chorvatska vydávají nejčastěji.

Ministerstvo zahraničí Velké Británie aktualizovalo své cestovní doporučení pro Chorvatsko tak, aby odráželo zmíněné nedávné změny a varovalo Brity před různými omezeními, která také zahrnují lezení na památky nebo spaní a povalování se na veřejných místech.

„V některých centrech chorvatských měst mohou úřady udělit na místě pokuty za chování, které je místně považováno za nevhodné, jako například:

– procházky městem bez košile nebo v plavkách

– nosit oblečení, které propaguje užívání drog

– spaní na veřejných prostorách

– lezení po památkách

– močení na veřejných prostranstvích

– pití alkoholu v blízkosti chráněných veřejných prostranství (např. školy)

– zvracení na veřejných prostorách

Můžete také dostat pokutu až do výše 4000 EUR za jednání považované za narušení veřejného pořádku. Patří mezi ně bitky, verbální napadání a opilecké chování,“ píše ministerstvo ve svých pokynech.

„Většina měst má značení upozorňující na věci, které jsou zakázány místními zákony. Všímejte si svého okolí, včetně značení, případně se poraďte s místními obyvateli,“ dodávají ještě ministerští úředníci a upozorňují na fakt, že delikty související s drogami se v Chorvatsku trestají nejen pokutami, ale i tresty odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V pořádku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 16.06.2023 12:26:51
Že by se začalo blýskat na lepší časy?Turista je host a podle toho se má chovat.Mnozí mají pocit,že jsou pány dobytého území a ne trpěnými hosty.Takto by se mělo postupovat v celé Evropě!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…