Tůdle. Svět nadává Bělorusku, to začalo chrlit zprávu za zprávou

24.05.2021 14:41

Bělorusko podle své tiskové agentury odmítá, že by v případě letu společnosti Ryanair udělalo něco špatně. Podle mluvčího běloruského ministerstva zahraničí není pochyb, že akce běloruských státních složek byly v souladu s ustanovenými mezinárodními dohodami. Ale zveřejnilo také slova ruských politických představitelů, podle kterých se Západ nemůže divit, když letadla byla zastavena i jindy. A od ruského ministra zahraničí Lavrova pak přišlo obvinění, že Západ sponzoruje běloruskou opozici a chystá barevnou revoluci. „Jsme vždy připraveni pomoci našemu sousedovi a strategickému spojenci,“ oznámil.

Tůdle. Svět nadává Bělorusku, to začalo chrlit zprávu za zprávou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

Česko i Evropská unie nyní kritizují režim Alexandra Lukašenka za to, že přinutil pod falešnou záminkou přistát letadlo společnosti Ryanair, aby mohl zatknout protirežimního novináře Ramana Prataseviče. Od představitelů unijních států pak zaznívají termíny jako „únos“ či „vzdušné pirátství“.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Ovšem Bělorusko si stále trvá na svém. Běloruské ministerstvo zahraničí se ústy svého mluvčího omluvilo pasažérům za nepříjemnosti, ale „pravidla bezpečnosti leteckého provozu jsou absolutní pritoritou“, říká. „V tomto ohledu bylo konání personálu letadla naprosto správné a oprávněné. Právě z tohoto pohledu, z pohledu bezpečnosti, která byla společnými silami zajištěna, je nutné tento incident vnímat,“ říká Anatolij Glaz, mluvčí běloruského ministerstva zahraničí. Podle něho není pochyb, že akce běloruských státních složek byly v souladu s ustanovenými mezinárodními dohodami.

„Bělorusko tyto vždy dodržovalo a mezinárodní regulátoři letecké dopravy to vědí. Co více, jsme připravení garantovat transparentnost, a pokud to bude nutné, přijmout i návštěvu expertů a prohlídku relevantních materiálů, aby se vyloučilo podezření,“ uvedl Glaz. Podle něj je šokující, jak rychle evropské země a struktury sáhly po „nepřátelské rétorice“.

„Situace je přímo a řízeně eskalována,“ tvrdí Glaz a dodává, že je také zpolitizována přes neprůkazná obvinění a urážky. „Není zde vidět ochota se situací zabývat objektivně. Místo toho opět slyšíme slovo sankce,“ říká Anatolij Glaz a nabádá, aby se lidé řídili podle pravidel pro bezpečnost pasažérů a vyčkali stanoviska expertů.

Kromě toho běloruská tisková agentura Belta zveřejnila slova mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Marie Sakharovové. Podle té je šokující, že je Západ šokován. Podle ní se Západ řídí klasickým latinským rčením „Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi,“ ale „krev a utrpení milionů lidí po celém světě srazily Západ z pedestalu, ze kterého by mohl kázat“.

„Buď musí být šokováni každým takovým incidentem včetně přistání bolívijského vládního letadla v Rakousku na požadavek Spojených států a přistání běloruského letadla, na jehož palubě se nacházel protimajdanový aktivista, na žádost Ukrajiny 11 minut po startu, nebo to nemůžou brát tak emociálně, když tak činí jiní,“ řekla Sakharovová dle běloruské tiskové agentury. Internet si prý pamatuje celou historii „násilných únosů“, které spáchali „strážci práva, pořádku a morálky“.

Mimo zprávy o letu společnosti Ryanair se Belta zabývá tvrzeními ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který hovořil s vládním listem Argumenty i fakty. Říká, že Západ poskytuje „masivní mediální, politickou a finanční podporu běloruské opozici v zahraničí“. Dle Lavrova se ovšem situace v Bělorusku stabilizovala a i přes tuto podporu ji opozice nerozvrátí. „Většina obyvatel je unavena pouličními protesty a uvědomuje si, jak jsou kontraproduktivní,“ říká Lavrov.

„Ale i přesto západní země stupňují tlak na Minsk a jedním dechem slibují štědrou ekonomickou pomoc výměnou za přechod k demokracii,“ říká Lavrov. „Západ se dokonce snížil k tomu, že vyhrožují běloruským úředníkům a členům bezpečnostních složek mezinárodním stíháním,“ uvedl ministr zahraničních věcí dle běloruské tiskové agentury.

Dle Lavrova „dobrodinci Běloruska“ nezůstanou jen u toho. Starosti jim prý dělají výzvy Svjatlany Cichanouské k protestům v létě. „Doufáme, že běloruský národ ukáže svou moudrost, kterou je proslulý, a nebude následovat ty, kdo chtějí situaci využít ke svým vlastním cílům,“ pravil Lavrov. Padla i otázka na to, jakou pomoc je Moskva připravena Minsku poskytnout. „Přirozeně Rusko Bělorusko v nouzi nenechá. Jsme vždy připraveni pomoci našemu sousedovi a strategickému spojenci. Protože v srdci našeho vztahu jsou bratrské, někdy až rodinné vztahy, společná historie a duchovní hodnoty,“ odpověděl Lavrov.

Ve stejném rozhovoru dle Belty také uvedl, že americké tajné služby musely vědět o přípravě pokusu o vraždu Alexandra Lukašenka. Prý je to součást politiky Západu, do které spadají i tzv. barevné revoluce. „Těžko si představit, že akce takového rozsahu může být naplánována bez vědomí amerických tajných služeb. Na mysl se dere převrat na Ukrajině v únoru 2014,“ řekl ministr zahraničních věcí Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…