Tuhého rozčílily připomínky k policejní reorganizaci. Čísla prý hovoří jasně

02.07.2017 14:59

Hostem druhé části nedělních Otázek Václava Moravce byl policejní prezident Tomáš Tuhý. Před kamerami České televize proti němu usedl jeho předchůdce v úřadě Martin Červíček, dnes vicehejtman Královéhradeckého kraje. Na přetřes přišla reorganizace policie z roku 2016. Státní zástupci tvrdí, že se po reorganizaci mohlo zadrhnout vyšetřování některých případů, což ovšem Tuhého rozpálilo takřka doběla.

Tuhého rozčílily připomínky k policejní reorganizaci. Čísla prý hovoří jasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Pánové debatovali především o reorganizaci policie. Prospěla strážcům zákona nebo jejich práci spíše poškodila. Státní zástupci tvrdí, že vyšetřování některých kauz se po reorganizaci policie zadrhlo. Tuhý však tuto kritiku tvrdě odmítl. Se státními zástupci prý nesouhlasí už proto, že je ještě příliš brzy na hodnocení výsledků reorganizace. Policejní prezident má za to, že vyšetřování všech kauz běží dál tak, jak má, protože považuje za nesmyslné věřit tomu, že nějaká kauza stojí na jediném vyšetřovateli. Vždy jde o práci týmů a podle Tuhého to jsou týmy kvalitní.

Neměli bychom prý navíc zapomínat na to, že Robert Šlachta a jeho kolegové dál pracují pro stát, na celní správě nebo na ministerstvu spravedlnosti, kde podle všeho souzní se státními zástupci. Čísla, která má k dispozici policie, ukazují, že nově vzniklý zastřešující útvar je efektivnější, než byly útvary původní. „Toto si chceme vydiskutovat a pak ty závěry také společně prezentovat,“ apeloval Tuhý na státní zástupce.

Červíček konstatoval, že teprve čas ukáže, jak si reorganizace policie „sedla“. „Pocitově, když přijdete do těch jednotlivě nově sloučených útvarů a povídáte si s těmi lidmi, tak je tam taková zvláštní motivace, resp. demotivace. Ti lidé říkají: my se spolu učíme pracovat. Panuje tam taková zvláštní nálada,“ uvedl Červíček. Může to prý být i tím, že útvary je třeba posílit personálně.

Tuhý připomněl, že jako policejní prezident musel reagovat také na nový trend rostoucího počtu kybernetických útoků i v Česku a teroristických útoků ve světě. Na to zkrátka bylo třeba reagovat, právě proto byla reorganizace policie provedena, a kdyby o ní měl Tuhý rozhodovat dnes, provedl by ji znovu.

Červíček ale okamžitě položil jednu otázku. „Bylo řečeno, že ta reorganizace bude pokračovat. A já se ptám, pokračuje v čem?“ ptal se. Tuhý mu okamžitě sdělil, že reorganizace dál pokračuje, pan generál Červíček údajně asi nemá ucelené informace. Změny pokračují, ale na jejich hodnocení je zkrátka stále pořád brzo.

Ve druhé polovině debaty položil Moravec na stůl téma počtu policistů působících v Česku. V tuto chvíli máme asi 40 tisíc policistů, přičemž bychom mohli potřebovat až 44 tisíc policistů. Červíček však okamžitě konstatoval, že to není ani tak o velkých počtech policistů jako spíš o ohodnocení kvalitních policistů. Podle jeho názoru je totiž demotivační, když se přidává všem plošně. Podle Červíčka by nebylo od věci snížit také administrativní zátěž policie.   

„Je vidět, že tady pan generál už je dnes politik, protože to, co tady říkal, už by tady proti němu neměl sedět policejní prezident, ale spíš ministr vnitra,“ zaznělo v reakci z úst Tomáše Tuhého. Počty policistů je podle jeho názoru třeba zvyšovat už proto, že vláda ukládá policii nové a nové úkoly, např. větší ostrahu Letiště Václava Havla, ale i jiné úkoly, což vede k tomu, že jsou policisté často přetěžováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…