Tupé škrty, jako za Kalouska. Odbory se pustily do Stanjury

05.03.2022 21:12

Taktika ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je podle odborů „nepřípustná“, píše server Seznam Zprávy. A rozebírá to, jak vláda odstraní rozpočtový schodek a přitom nezvýší daně. Je to vůbec reálné?

Tupé škrty, jako za Kalouska. Odbory se pustily do Stanjury
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Loňským zrušením superhrubé mzdy přišla státní pokladna ročně na příjmech o 80 miliard korun, letos však i tak vyrostou daňové příjmy o 60 miliard – zásluhou zdražování. Také díky tomu bylo možné v návrhu rozpočtu, jehož základní parametry schválila na únorové schůzi Sněmovna, snížit letošní rozpočtový schodek o třetinu proti plánu, který na sklonku své éry předložila vláda ANO a její ministryně financí Schillerová,“ poznamenává server. 

Dle Stanjurova návrhu rozpočtu na tento rok rozpočtové příjmy překonají dosavadní vrchol z roku 2019. Bilance z ledna přitom ukazuje, že se letos daně vybírají ještě rychlejším tempem, než rozpočet šéfa resortu předpokládá. Na druhé straně se však také nebudou zvyšovat výdaje.

„Letošní inflace zastaví reálný nárůst výdajů v mnoha kapitolách včetně nemocenské, platů ve veřejné sféře a investic z národních zdrojů a vrátí je po covidovém navýšení na úroveň před krizí,“ dodává server s tím, že pro rovnováhu rozpočtu to je ovšem první krok.

Letošní zmrazení výdajů při všeobecném cenovém růstu však považuje předseda odborů Josef Středula za tupé škrty. Ty podle něj odpovídají politice úspor ministra financí Miroslava Kalouska v letech 2008 až 2013.

Současný problém veřejných financí pak tkví podle předsedy Středuly „ve zbrklých daňových opatřeních“ z minulého roku, hlavně ve zrušení superhrubé mzdy. To je třeba podle něho ale napravit jinou cestou než šetřením. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…