Tupost, lenost, hloupost, naříká Klára Samková. A cítí velkou změnu, která se blíží

12.08.2018 20:35

Advokátka Klára Samková se na webu Zrcadlení.cz vyjádřila k tomu, co se děje pod povrchem práva. Jak uvedla, čtyři pětiny výsledků zajistí pouhá pětina zdrojů nebo rozhodnutí. „Paretovo pravidlo platí ve všech oblastech. Platí i v právu?“ ptá se.

Tupost, lenost, hloupost, naříká Klára Samková. A cítí velkou změnu, která se blíží
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Samková ve svém komentáři hovoří o tom, jak rozvíjí v několika oblastech informační řetězce, někdy jde po autorech, jindy po tématech. „Avšak v každém případě je výsledek jeden: moje naprosté opojení brilantními úvahami, logickou stavbou právní teorie, vypořádávající se s praktickými problémy práva na úrovni, o které se mi i jenom před pár desítkami let, například v době mých právnických studií, mohlo jen zdát. Nechci vypadat jako přehnaný optimista, ale když čtu ta pojednání, nabývám přesvědčení, že se konečně právní věda už dostala k řešení, jak má právo fungovat,“ míní Samková.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

„Právo rozpřahuje svou náruč a své ruce k vědám nejen stojícím okolo něj, ale hledá své vlastní souvislosti i s vědami přírodními, aby se s nimi propojilo v samoorganizující se celek. Je to úchvatná podívaná… Je to intelektuální slast,“ dodala Samková s tím, že na druhé straně však stojí právní praxe, jejíž úpadek je evidentní. 

Původní text ZDE.

„Když zohledním pravidlo 80 : 20, těžko mohu souhlasit s tím, že platí i v právu. Právní věda je soudy ignorována podle mého názoru z více než 90 %. Roztržka mezi těmito dvěma oblastmi práva, právní teorií či právní filozofií na straně jedné a aplikací práva na straně druhé, nabývá takových rozměrů, že začínám mít vnitřní pochybnosti o tom, zda vůbec má ještě smysl se teoreticko-právními otázkami zabývat. Zda by nebylo jednodušší nepředstírat propojení právní teorie a praxe, navrátit se k ordálům, případně účastníkům řízení rozdat zbraně,“ dodala Samková.

„Nejvyšší soudy jsou již často tímto faktorem lhostejnosti infikovány taky, i když nutno přiznat k jejich chvále, že se snaží se držet. Když však dostávám odmítnutí dovolání z Nejvyššího soudu, odmítnutí ústavních stížností, jsem schopna přesně číst mezi řádky rozhodnutí obsahujícího ze zcela převažující části text získaný postupem Ctrl + C – Ctrl + V, tu únavu Nejvyššího a Ústavního soudu z neuvěřitelného náporu oné právní lhostejnosti a právně nekonzistentní tuposti, která se na ně zdola valí – a to, že tu kterou věc prostě ‚vypustily‘, protože už nemají sil,“ podotkla a také zmínila tupost, neznalost, lhostejnost, lenost prýštící ze statisíců prvoinstančních i odvolacích rozsudků, jež se na ně zezdola valí jako moréna či lavina, která bere vše…

„Marně se snažím najít důvody tohoto zcela neutěšeného stavu. Je to výběrem soudců? Stejně tak není důvodem množství soudních sporů. To je totiž důsledek oné neschopnosti právního systému jako celku řešit své vlastní problémy, nikoliv příčina,“ sdělila s tím, že celý právní řád již dosáhl onoho mezního bodu, kdy náklady na jeho udržování přesahují zisk, který systém samotný produkuje. „Jednou se to zlomí. Jemné praskání toho zlomu již slyším pod povrchem…,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…