Turčynov oznámil zahájení „vyvážené" protiteroristické operace

15.04.2014 9:56

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat „po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil předseda ukrajinského parlamentu, úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Turčynov oznámil zahájení „vyvážené" protiteroristické operace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat „po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil předseda ukrajinského parlamentu, úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Akce byla podle něj zahájena na severu Doněcké oblasti s cílem ochránit obyvatelstvo a zastavit teror a zločinnost. Kyjev chce skoncovat se snahami separatistů „rozervat Ukrajinu na kusy".

V Doněcké oblasti podle Turčynova existují stovky lidí „obelhaných ruskou propagandou, a další stovky tisíc občanů, kteří se ničím neprovinili". „Právě proto je třeba jakékoli protiteroristické kroky provádět vyváženě a odpovědně," konstatoval.

V ukrajinských médiích se zatím neobjevily žádné nové zprávy o větších pohybech ukrajinské armády nebo policejních akcích. V Kramatorsku severně od Doněcka se nicméně podle některých informací objevily ukrajinské tanky a obrněné transportéry. Kramatorskou radnici drží proruští vzbouřenci, stejně jako ve Slavjansku, Horlivce a několika dalších městech. Ke Slavjansku se údajně blíží kolona obrněnců.

Situace je nepřehledná

Ukrajinská, ale zejména ruská média jsou dnes plná poplašných zpráv o přestřelkách s mrtvými a zraněnými. Informace o bojích ale zatím popírají jak ukrajinští činitelé, tak vzbouřenci. „Sledujeme situaci. Z různých stran přicházejí zprávy o vojenské technice, prý se na nás chystají, hrají nám na nervy," řekl listu Ukrajinska pravda šéf povstalců ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. „My ale nestojíme o krveprolití, chceme jednat," dodal.

Znepokojivé informace, potvrzující nepřehlednost situace na východě země, šíří i ukrajinští poslanci. Poslankyně Lesja Orobec oznámila, že většina policistů v Doněcké oblasti „zradila vlast" a přešla na stranu separatistů. V samotném Doněcku prý podporují proruské radikály všichni policisté. „Pokud se situaci během 24 hodin nepodaří zvládnout, armáda už nedokáže čelit frontálnímu útoku ruských vojsk z pohraničí," uvedla Orobec.

Podle ukrajinských vojenských činitelů jsou plány na provedení protiteroristické akce plně připraveny. Prvořadým cílem je zabránit krveprolití, ochrana hranic byla posílena, rozkazy obdržela protivzdušná obrana. Pozemní vojska jsou v plné bojové pohotovosti, uvedl zpravodajský web Ostrov.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…