Turecko chce po Německu zadržet Kurda, kterého pustil soud v ČR

05.03.2018 14:18

Turecké úřady požádaly Německo o zadržení a vydání syrského Kurda Sáliha Muslima, kterého Ankara považuje za teroristu, ale podle Kurdů je hrdinou boje proti teroristickému hnutí Islámský stát. Informuje o tom ČTK.

Turecko chce po Německu zadržet Kurda, kterého pustil soud v ČR
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

O tureckém požadavku dnes informovala agentura Anadolu. Muslima na základě tureckého mezinárodního zatykače zadržela před týdnem česká policie, soud ho ale o několik dní propustil na svobodu. O uplynulé sobotě se pak Muslim zúčastnil v Berlíně demonstrace proti turecké vojenské ofenzivě na severozápadě Sýrie.

Muslim do loňska patřil k vedení kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD), která je podle Ankary napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ankara považuje obě strany za teroristické uskupení, EU a Spojené státy k teroristickým organizacím řadí pouze PKK.

Turecko kurdského politika viní z narušování jednoty a územní celistvosti státu a z podílu na pumovém atentátu, při kterém v roce 2016 v Ankaře zemřelo 29 lidí. Rozhodnutí českého soudu Turecko tvrdě kritizovalo. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v této souvislosti prohlásil, že verdikt znamená, že Česko podporuje terorismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…